İsrail'in Mescid-i Aksa'ya yönelik ihlalleri

İsrail'in Mescid-i Aksa'ya yönelik ihlalleri

İsrail askerleri, Batı Şeria'da Mescid-i Aksa'ya yönelik ihlalleri protesto eden Filistinlilere müdahale etti

RAMALLAH (AA) - İsrail askerleri, Batı Şeria'nın çeşitli kentlerinde Mescid-i Aksa'ya yönelik ihlalleri protesto eden Filistinlilere müdahale etti.

Görgü tanıklarından alınan bilgiye göre, İsrail askerleri Ramallah’ın güneyindeki Kalendiya Mülteci Kampı’ndan Ramallah ile Kudüs sınırında bulunan askeri kontrol noktasına doğru yürüyen Filistinli göstericilere, göz yaşartıcı gaz ve plastik merminin yanı sıra gerçek mermi de kullandı. Olayda 5 Filistinli yaralanırken, çok sayıda kişi gazdan etkilendi.

Batı Şeria’nın güneyindeki El-Halil kentinin merkezindeki Babu’z-Zaviyye bölgesinde de İsrail askerlerinin Filistinlilerin düzenlediği protesto yürüyüşünü plastik mermi ve göz yaşartıcı gazla bastırmaya çalıştı. Burada da çok sayıda Filistinlinin yaralandığı ve onlarca kişinin gazdan etkilendiği belirtildi.

- "Mescid-i Aksa kırmızı çizgi"

Öte yandan Batı Şeria’nın Nablus kentinde de İsrail'in ihalelerini protesto eylemleri gerçekleştirildi.

Filistinli Grupları Koordine Komitesi Sorumlusu Muhammed Duveykat, Nablus'taki eylemde yaptığı konuşmada, “Mescid-i Aksa kırmızı çizgidir, ona dokunmak bütün Müslümanlara dokunmak anlamına geliyor” dedi.

Duveykat, Birleşmiş Milletler (BM) ve uluslararası kurumlara, İsrail’in Kudüs’te işlediği ihlalleri durdurması için çağrı yaptı.

Aşırı sağcı bir hahama önceki akşam saatlerinde Batı Kudüs'te silahlı saldırı düzenlenmişti. İsrail basını, vurulan kişinin haham Yehuda Glick olduğunu ve "aşırı sağcı" bir Yahudi örgütünün başkanlığını yaptığını yazmıştı.

Olayın ardından İsrail, "ikinci bir emre kadar Mescid-i Aksa'nın tüm Müslümanlara kapatıldığını" açıklamasının ardından gün boyunca turist ve Yahudi yerleşimciler de dahil hiç kimsenin Aksa'ya girişine izin verilmemişti. Böylece İsrail'in Doğu Kudüs'ü işgal ettiği 1967 tarihinden bu yana ilk kez Aksa'ya giriş yasağı getirilmişti.

İsrail polisi, akşam saatlerinde yasağın kaldırıldığını duyurmuş, bugün ise girişe 50 yaş üstü şartı getirildiği açıklamıştı.

Kaynak:Haber Kaynağı