İsrail'in "kiliseleri vergilendirme" planına tepkiler

İsrail'in "kiliseleri vergilendirme" planına tepkiler

Kudüs Şeriat Mahkemesi Başkanı ve Kudüs İslam Vakfı İdaresi Baş Kadısı Şeyh Bekri:- "Kudüs'te Hristiyanlar ve Müslümanlar olarak birlikte yaşıyoruz ve insanlık esası üzerine kurulu kardeşliğimizi sürdürüyoruz. Onlarla dayanışma içindeyiz. İşgal devletinin

KUDÜS (AA) - Kudüs Şeriat Mahkemesi Başkanı ve Kudüs İslam Vakfı İdaresi Baş Kadısı Şeyh Vasıf el-Bekri, İsrail'e bağlı Kudüs Belediyesinin, kentteki kilise ve bu kiliselere ait gayrimenkulleri vergiye bağlama planına tepki göstererek, bunun Kudüs'te "Müslüman ve Hristiyan Filistin halkına saldırı" olduğunu belirtti.

Kıyamet Kilisesi'nin avlusunda basın açıklaması yapan Şeyh Bekri, İsrail yönetiminin söz konusu uygulamasını "saldırı" olarak değerlendirdi ve "Buraya Hristiyan kardeşlerimizin yanında durmak, onlarla beraber bu saldırılara karşı mücadele etmek için geldik." dedi.

Şeyh Bekri, İsrail'in kiliseleri vergilendirme planını reddettiklerini belirterek, "Kudüs'te Hristiyanlar ve Müslümanlar olarak birlikte yaşıyoruz ve insanlık esası üzerine kurulu kardeşliğimizi sürdürüyoruz. Onlarla dayanışma içindeyiz. İşgal devletinin uygulamalarını kınıyor ve öfkemizi dile getiriyoruz." ifadelerini kullandı.

Söz konusu mekânların Allah'a ibadet için var olduğunu ve kâr amaçlı kuruluşlar olmadığını vurgulayan Şeyh Bekri, "Bu kiliselere vergi uygulanması kesinlikle doğru değildir." dedi.

Şeyh Bekri, Hazreti Ömer'in Hristiyanların Kudüs'teki varlığına ilişkin verdiği emannâmeye işaret ederek, "Bu kutsal şehirdeki mukaddesat Haşimi Vesayeti'ne tabidir. Nasıl ki Hristiyan din adamları İsrail'in Mescid-i Aksa'ya yönelik uygulamalarına karşı yanımızda durduysa biz de bugün onların yanında durmayı bir borç biliriz." diye konuştu.

İsrail'e bağlı Kudüs Belediyesi, daha önce yaptığı açıklamada, kentteki kilise ve bu kiliselere ait gayrimenkulleri vergilendirme niyeti olduğunu açıklamıştı. Belediye, 882 kilise mülkünü vergiye bağlayacağını, yıllardır süregelen "vergiden muaf olma" durumunu kaldıracağını ve vergisi ödenmeyen mülklere el konulacağını beyan etmişti.

Hristiyan dünyasının en kutsal mekânlarından Kudüs'teki Kıyamet Kilisesi de İsrail'e bağlı belediyenin kentteki kiliseleri vergiye bağlama planını protesto amacıyla pazar günü ibadete ve ziyarete kapatılmıştı.

Kentteki yaklaşık 300 bin Filistinli nüfusun 10 ila 12 binini Hristiyan Araplar oluşturuyor.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :