İsrail'in Gazze'ye saldırıları

İsrail'in Gazze'ye saldırıları

Filistin Devlet Başkanı Abbas:

RAMALLAH (AA) - Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, "Filistinli mültecilerin yerleştirilmesi için Sina Yarımadası'nın bir kısmının Gazze'ye ilhak edilmesi yeniden önerildi, biz reddettik" dedi.

Abbas, Fetih Hareketi ile gerçekleştirdiği toplantıda yaptığı konuşmada, İsrail'in eski müsteşarlardan İgor Ayland'ın 1956 yılında sunduğu "Filistinli mültecilerin yerleştirilmesi için Sina Yarımadası'nın bir kısmının Gazze'ye ilhak edilmesi" önerisinin yeniden gündeme getirildiğini ancak bunu reddettiklerini aktardı.

Abbas, şöyle konuştu:

"Proje yeniden gündeme getiriliyor, biz bunu kabul etmeyeceğiz dedik. Her halükarda kim sunarsa, kim kabul ederse etsin, bu konu şimdi kesinlikle gündemde değil ve Filistin halkı bunu hiçbir zaman kabul etmeyecek. İsrail için Batı Şeria ve Kudüs'ün dışında Gazze'de Filistin hükümeti kurulmasında bir sakınca yok."

Başkenti Kudüs olan ve 1967 sınırlarında kurulacak Filistin devleti konusunda ısrarlı olduklarını dile getiren Abbas, barış müzakerelerinde ilerleme olmaması durumunda Filistin yönetiminin, aralarında Roma Protokolü'nün de bulunduğu 522 uluslararası heyet ve örgüte katılacağını aktardı.

Filistin yönetiminin, kurulduğu 1994 yılından beri sabit haklarından hiçbir şekilde taviz vermediğini ve ileride de vermeyeceğini vurgulayan Abbas, "İsrail'in Gazze'ye saldırılarının başlamasından itibaren, Hamas ile aralarında ihtilaf olmasına rağmen Mısır'dan bir girişim sunmasını istedik. Mısır'ın sunduğu girişim bir çok itiraz ve reddetmeyle karşılaşsa da masada görüşülmesi gereken tek girişimin bu olduğu konusunda ısrar ettik" dedi.

İsrail, yıllardır abluka altında tuttuğu Gazze'ye, 7 Temmuz'da havadan ve denizden, 17 Temmuz'da ise karadan saldırıya geçmişti. Daha sonra ordusunu karadan çeken İsrail, Mısır'ın arabuluculuğunda yürütülen görüşmelerle 26 Ağustos'ta Filistinli gruplarla varılan ateşkesle saldırılarına son vermişti. Saldırılarda 578'i çocuk 2 bin 147 kişinin hayatını kaybettiği 11 binden fazla kişinin yaralandığı açıklanmıştı.

Kaynak:Haber Kaynağı