İsrail'in Gazze'ye saldırıları

İsrail'in Gazze'ye saldırıları

Kassam Tugayları:

GAZZE (AA) - Hamas'ın askeri kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, İsrail'in kaçırıldığını iddia ettiği askerine ilişkin bilgileri olmadığını duyurdu.

Kassam Tugayları'ndan yapılan yazılı açıklamada; "Kayıp İsrail askeriyle ilgili bir bilgimiz yok. Ne kaçırılıp kaçırılmadığını ne de yerini biliyoruz" denildi.

Açıklamada, "Düşman kuvvetler (İsrail), insani ateşkesi ihlal etmek için asker kaçırıldığını iddia etti. Kaçırıldığını iddia ettiği askeri arama gerekçesiyle de ateşkesi ihlal etti" ifadeleri kullanıldı.

Açıklamada, ateşkes öncesi ve sonrası duruma ilişkin, şu ifadelere yer verildi:

"Dün sabah, ateşkes başlamadan önce, Refah kentinde saat 7.00 civarında, İsrail askerleri ile çatışmaya girildi. İsrail askerleriyle çatışmaya giren Kassam Tugayları'na bağlı grup ile iletişim kesildi. İsrail savaş uçakları ve topçu atışları, askerini arama bahanesiyle saat 10.00'dan itibaren saldırıya başladı. Kassam Tugayları'na bağlı gruptakiler bombardıman sırasında hayatını kaybetmiş olmalı. Çatışma sırasında İsrail askerinin esir alındığını varsayarsak, o da bombardıman sırasında ölmüş olmalı."

İsrail'in, askerinin kaçırıldığı iddiasıyla kara ve havadan bombardımana devam ettiği, bölgede keskin nişancılar konuşlandırdığı belirtilen açıklamada, "Gazze'nin çeşitli bölgelerinde sivillere karşı katliam yapıldığı" aktarıldı.

İsrail askerlerinin, Gazze'nin güneyindeki Refah kentinde 2 kilometreden fazla Filistin topraklarına girdiği kaydedilen açıklamada, "Biz, ateşkesi kabul ettiğimizi, ateşkes süresince İsrail'e roket atmayacağımızı bildirdik. Ancak karadan saldırıya geçen İsrail askerlerine karşı koymamamız gibi bir durum olamaz" ifadeleri kullanıldı.

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun ve ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, dün gece yaptıkları ortak açıklamada, İsrail ile Hamas arasında 3 günlük insani ateşkes sağlanması konusunda anlaşmaya varıldığını duyurmuş, Hamas da sabah 08.00'de başlayan 72 saatlik "insani ateşkesi" kabul etmişti.

İsrail ordusunun Gazze'de insani yardım amaçlı 72 saatlik ateşkes ilanından yaklaşık 2 saat sonra bunu ihlal ederek, Refah kentinin doğusuna topçu saldırısı düzenlediği, ölen ve yaralananların olduğu belirtilmişti.

İsrail ordusu daha önce yaptığı açıklamada, İsrail askerlerinin saat 09.30'da Hamas'a ait bir tünelin devre dışı bırakılması esnasında saldırıya uğradığı iddia edilerek, "İlk belirlemelere göre olay sırasında bir İsrail askeri, teröristler tarafından kaçırıldı" ifadelerine yer vermişti.

Hamas Sözcüsü Sami Ebu Zuhri konuya ilişkin açıklamasında, "İsrail'in kaçırılan askerle ilgili iddiası, kamuoyunu yanıltmak, insani ateşkesi ihlal etmek ve özellikle Refah'ta acımasızca gerçekleştirdiği katliamı örtbas içindir" ifadelerini kullanmıştı.

 

Kaynak:Haber Kaynağı