İsrail'in Gazze'ye saldırıları

İsrail'in Gazze'ye saldırıları

İsrail'in, Refah kentinde sivillere karşı büyük bir katliam gerçekleştirdiğini belirten Hamas Sözcüsü Berhum, Gazze Şeridi'nin sınır bölgelerinde "savaş suçu" işlendiğini ifade etti

GAZZE (AA) - Hamas, İsrail'in Gazze Şeridi'nin güneyindeki Refah kentinde sivillere karşı büyük bir katliam gerçekleştirdiğini bildirdi.

Hamas Sözcüsü Fevzi Berhum yaptığı açıklamada,  İsrail'in Refah kentinde ve Gazze Şeridi'nin sınır bölgelerinde  "savaş suçu" işlediğini ifade etti.

Berhum, İsrail'in sivillere yönelik "katliamına" karşı uluslararası toplumu acilen "İsrail'in meşruiyetinin kaldırılması ve liderlerinin yargılanması" için harekete geçmeye çağırdı.

Filistin Sağlık Bakanlığı verilerine göre, İsrail'in Refah kentinde sürdürdüğü saldırılarda ilk belirlemelere göre 40 kişi öldü, çoğu ağır 100 kişi yaralandı.

 Gazze'de görevini fiilen sürdüren eski Filistin hükümeti Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Eşref El-Kudra, ölü ve yaralı sayısının artabileceğine işaret ederek, "İsrail'in ateşkesi ihlal ettikten sonra Refah ve bütün sınır bölgelerinde büyük bir katliam gerçekleştirdiğini" ifade etti.

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun ve ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, dün gece yaptıkları ortak yazılı açıklamada, İsrail ile Hamas arasında 3 günlük insani ateşkes sağlanması konusunda anlaşmaya varıldığını duyurmuştu. Hamas da İsrail ile saat 08.00'de başlayan 72 saatlik "insani ateşkes" konusunda anlaşmaya varıldığını bildirmişti. Mısır, bunun üzerine  İsrail ve Filistin'e, müzakereci heyetlerini Kahire'ye göndermeleri çağrısında bulunmuştu.

Haaretz gazetesi İsrailli üst düzey bir yetkiliye dayandırdığı haberinde, İsrail ordusunun BM Temsilcisi ve Özel Koordinatör Robert Serry'e İsrail'in tek taraflı olarak ateşkesi sona erdirdiğini ilettiğini belirtmişti.

İsrail ordusunun Gazze'de insani yardım amaçlı 72 saatlik ateşkes ilanından yaklaşık 2 saat sonra bunu ihlal ederek, Refah kentinin doğusuna topçu saldırısı başlatmıştı.

Kaynak:Haber Kaynağı