İsrail'in Gazze'ye saldırıları

İsrail'in Gazze'ye saldırıları

BM'in insani işler yetkilisi: "Gazze'de çocuklar ölüyor, ateşkes bir an önce sağlanmalı"

TOKYO (AA) - Birleşmiş Milletler (BM) İnsani İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı ve Acil Durumlar Koordinatörü Valerie Amos, İsrail'in Gazze'deki saldırılarıyla ilgili durumun giderek kötüleştiğini ve ateşkesin hayati önem taşıdığını söyledi.

Amos, BM tarafından Asya kıtasındaki çatışma ve afet bölgelerinde insani yardımların artırılması amacıyla düzenlenen toplantı için geldiği Japonya'nın başkenti Tokyo'da konuştu.

Gazze'deki İsrail saldırılarına değinen Amos, durumu "korkunç" olarak niteledi ve Gazze'de BM olarak önceliklerinin şiddet ortamındaki sivillerin korunması olduğunu kaydetti.

Bölgedeki halkın yiyeceğinin tükenmekte olduğunu ve su temini konusunda da ciddi sorunlar bulunduğunu vurgulayan Valerie Amos, ''Gazze'de ölenlerin çoğu kadınlar, çocuklar ve savaşta hiç bir sorumluluğu olmayan erkekler. En büyük kaygımız, son birkaç gündür çok sayıda çocuğun hayatını kaybetmiş olması. Bu nedenle, Gazze'de sağlanacak bir ateşkes hayati önem taşımaktadır'' dedi.

Amos, BM'nin insani yardımları konusunda konuşurken de dünya genelinde ihtiyaçların hızla arttığını, yardımların sağlanmasına yönelik kaynak temininin ise aynı hızda gitmediğini belirtti.

Amos, BM'nin bu yıl içinde Suriye ve Irak gibi dünyanın değişik kriz bölgelerinde 50 milyondan fazla kişiye yardım etmesi amacıyla oluşturulan yardım fonundaki kaynak ihtiyacının 16,9 milyar dolara ulaştığını, bunun 2004'te 6 milyar dolar olduğuna dikkat çekti.

Kaynak:Haber Kaynağı