İsrail'in Gazze'ye saldırıları

İsrail'in Gazze'ye saldırıları

Filistin Kurtuluş Örgütü Yürütme Kurulu Üyesi Ebu Yusuf:

RAMALLAH (AA) - Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ) Yürütme Kurulu Üyesi Vasıl Ebu Yusuf, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ın ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'ye Mısır tarafından sunulan ateşkese eklenmesi için 5 fikir sunduğunu belirtti. 

Ebu Yusuf, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Gazze ile İsrail arasındaki çatışmaları durdurmak amacıyla Mısır'ın ateşkes girişiminde bulunduğunu anımsatarak, şöyle konuştu:

"Abbas, ateşkese eklenmesi talebiyle Kerry'ye 5 öneri sundu. Bunlar, çatışmalara 5 gün ara verilmesi ve bu süreçte taraflar arasında ateşkes anlaşmasının imzalanması, Gazze'de ambargonun kaldırılması ve sınır kapılarının açılması, Gazze'deki balıkçıların avlanmasına izin verilmesi, ayrım duvarının kaldırılması, Gilat Şalit takası kapsamında  ve yeniden gözaltına alınan Filistinlilerin serbest bırakılmasından oluşuyor." 

Abbas'ın yeni bir girişim sunmadığını, söz konusu önerileri, mevcut olana ek şeklinde sunduğunu dile getiren Ebu Yusuf, "Abbas bu fikirleri, Katar'daki temasları sırasında Mısırlı liderler ve Hamas Siyasi Büro Şefi Halid Meşal ile görüştü. Meşal, önerilere itiraz etmedi" diye konuştu. 

Ebu Yusuf, Kerry'nin bu önerileri, İsrail tarafına nakledeceği ve Mısırlı liderlerle görüşeceğini dile getirdiğini söyledi. 

ABD Dışişleri Bakanı Kerry, Mısır'daki temaslarının ardından İsrail ile Filistinli direniş grupları arasında ateşkesin sağlanması çerçevesinde Tel Aviv'e gelmişti.

Batı Şeria'da 12 Haziran'da kaybolan 3 Yahudi yerleşimcinin 18 gün sonra ölü bulunmasının ardından Filistinli genç Muhammed Ebu Hudayr, 2 Temmuz'da kaçırılmış ve yakılarak öldürülmüştü. İsrail, olayların ardından 7 Temmuz'da "Koruyucu Hat" adı altında Gazze'ye havadan, 17 Temmuz Perşembe akşamı da karadan saldırıya geçmişti.

Kaynak:Haber Kaynağı