İsrail'in Gazze'ye saldırıları

İsrail'in Gazze'ye saldırıları

Türkiye'nin BM Daimi Temsilcisi Çevik:

BİRLEŞMİŞ MİLLETLER (AA) - Türkiye'nin BM Daimi Temsilcisi Halit Çevik, İsrail'in sahilde oynayan çocukları öldürmesi ve Şucaiyye'deki katliamı gündeme getirerek, "Türkiye, İsrail'in hiçbir standardın kabul etmeyeceği insanlık dışı saldırılarını kınıyor. Tüm uluslararası toplum da kınamalıdır" dedi.

BM Güvenlik Konseyi'nde düzenlenen "Ortadoğu'daki Gelişmeler ve Filistin Sorunu" konulu toplantıda konuşan Çevik, İsrail'in Filistin topraklarına düzenlediği operasyonun uluslararası hukukun ihlali ve Filistin halkına karşı toplu cezalandırma olduğunu kaydetti.

Çevik, BM Güvenlik Konseyi'nin sorumluluğunu yerine getirerek, İsrail'in saldırılarını durdurması ve bölgeye insani yardım sağlaması gerektiğini söyledi.

Türkiye'nin TİKA, AFAD ve Kızılay aracılığıyla bölgeye yardım ilettiğini vurgulayan Çevik, "Türkiye Filistin halkının devredilemez haklarını, BM'ye ve diğer uluslararası kuruluş ve anlaşmalara üye devlet olmasını savunuyor" diye konuştu. 

ABD'nin BM Daimi Temsilcisi Samantha Power da bölgede insani koşulların her an daha da kötüleştiğini belirterek, bir an önce 2012'deki ateşkes anlaşmasına dönülmesini istediklerini ifade etti.

Çatışmaların bedelini sivillerin ödediğini ve ateşkes sağlanmazsa daha fazla sivilin acı çekeceğini kaydeden Power, sonuca ulaşana kadar ABD'nin ateşkes sağlama çabalarından vazgeçmeyeceğini bildirdi.

Arjantin'in BM Daimi Temsilcisi Cristina Perceval da İsrail'in saldırıları nedeniyle Filistin tarafında yaşanan sivil kayıplara dikkati çekerek, "Şucaiyye katliamı tarihe geçmiştir" diye konuştu.

-BMGK karar tasarısı-

Öte yandan, Arap grubu tarafından hazırlanan ve Ürdün tarafından kaleme alınan BM Güvenlik Konseyi karar tasarısının bu gece Konsey üyelerine dağıtılmasının planlandığı öğrenildi.

Hazırlanan tasarıda, İsrail'in Gazze'den çekilmesi, ateşkes sağlanması, Gazze'ye uygulanan ambargonun kaldırılması ve sivillerin korunması için gerekli önlemlerin alınması isteniyor.

Kaynak:Haber Kaynağı