İsrail'in Gazze'ye Özgürlük Filosu'na müdahalesi

İsrail'in Gazze'ye Özgürlük Filosu'na müdahalesi

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Toner:

WASHINGTON (AA) – ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mark Toner, İsrail ordusunun, Gazze ablukasını delmeyi hedefleyen 3. Özgürlük Filosu'na uluslararası sularda müdahalesiyle ilgili olarak, "Herhangi bir olay ve şiddet yaşanmamasından ve konunun barışçıl şekilde çözülmesinden memnunuz" dedi.  

Toner, günlük basın toplantısında konuyla ilgili soru üzerine, "olayın barışçıl şekilde ve herhangi bir hadise olmadan sonuçlandığını” söyledi.

Kimsenin yaralanmamasının “iyi bir haber” olduğunu belirten Toner, "Teknenin kontrolünün uyumlu yapılmasından, herhangi bir olay ve şiddet yaşanmamasından ve konunun barışçıl şekilde çözülmesinden memnunuz" diye konuştu. 

Toner, ayrıca, “Gazze’nin toparlanması ve Filistin halkına insanı yardım sağlanması için uluslararası desteğe ihtiyaç olduğunun farkında olmamıza ve bunu vurgulamamıza rağmen, bu konuda kurulmuş yasal geçişlerin bulunduğu ve yardımların, bu kanallar vasıtasıyla iletilmesinin uygun olacağı konusundaki görüşümüzü sürdürüyoruz”  ifadesini kullandı.

İsrail’in tekneye uluslararası sularda müdahale ettiğinin hatırlatılması üzerine Toner, müdahalenin tam olarak nerede yapıldığını bilmediği yanıtını verdi.

"Teknedeki barışçıl aktivistlerin gözaltına alınmasını da olayın barışçıl şekilde sonuçlanması olarak mı gördükleri" sorusunu yanıtsız bırakan Toner, gazetecileri konuyla ilgili İsrail hükümetine yönlendirdi.

Toner, “Gazze’ye uzun süredir yardımların gitmediğine, ABD’nin bu noktada başka hangi yollar gördüğüne” yönelik soru üzerine, “Geçen sonbaharda Gazze’nin yeniden inşasına yönelik 414 milyon dolarlık yardımın yüzde 97’sini yerine getirdik. Uluslararası ortaklarımızı da Gazze’nin fonlanması noktasında finansal boşluğun doldurulmasında  adımlar atmaya teşvik ediyoruz” diye konuştu.  

AA

Kaynak:Haber Kaynağı