İsrail'in Gazze'deki katliamına tepkiler

İsrail'in Gazze'deki katliamına tepkiler

Tunceli, Erzincan, Ardahan ve Ağrı'da, çeşitli siyasi parti ve STK'ler, ABD'nin Tel Aviv Büyükelçiliğini Kudüs'e taşımasını ve İsrail'in Gazze sınırında Filistinlilere yönelik katliamlarını protesto etti- AİÇÜ Senatosu:"BM ve Lahey Uluslararası Ceza Mahke

TUNCELİ/ERZİNCAN/ARDAHAN/AĞRI (AA) - Tunceli, Erzincan, Ardahan ve Ağrı'da, çeşitli siyasi parti ve sivil toplum kuruluşları (STK), ABD'nin Tel Aviv Büyükelçiliğini Kudüs'e taşımasını ve İsrail'in Gazze sınırında Filistinlilere yönelik katliamlarını protesto etti

CHP Tunceli İl Başkanlığının organizasyonunda Moğultay Mahallesi Seyit Rıza Meydanı'nda toplanan partililer sloganlar atarak ABD ve İsrail'e tepki gösterdi.

Gazze'de yaşamını yitirenler anısına bir dakikalık saygı duruşunun ardından grup adına konuşan CHP İl Başkan Yardımcısı Handan Kahraman Şanlı, Filistin'de yaşananların büyük bir katliam ve insanlık dramı olduğunu söyledi.

Şanlı binlerce masum Filistinlinin yaralandığı ve 60 kişinin hayatını kaybettiği saldırıyı insanlık dışı olarak değerlendirdiklerini ve lanetlediklerini belirtti.

Filistin sorununun çözümsüzlüğünün ABD ve İsrail'in gaddar tutumu olduğunu belirten Şanlı, şunları söyledi:

"Filistin sorunu çözülmeden Ortadoğu'da yaşanan sorunların çözüme kavuşması imkansızdır. İsrail, Filistin halkının meşru temsilcileriyle müzakere ederek sorunu çözmek yerine masumları öldürmeyi tercih ediyor. ABD Büyükelçiliğinin İsrail'in yetmişinci kuruluş yıl dönümünde Kudüs'te açılmış olması büyük bir provokasyondur. ABD'yi bu yanlış politikasını terk etmeye, İsrail'i ise masum sivillere yönelik katliam politikalarına son vermeye çağırıyoruz. CHP olarak Filistin sorununun çözüm zemininin başkenti Doğu Kudüs olacak şekilde 1967 sınırlarına göre kurulmuş egemen Filistin Devleti ile İsrail'in güvenlik sınırları içinde yana yana barış içinde yaşaması olduğunu tekrar vurguluyoruz."

- Bir tepki de EMEP'ten

Kentin Moğultay Mahallesi Sanat Sokağı'nda bir araya gelen bir grup partili adına basın açıklamasını okuyan Emek Partisi (EMEP) Tunceli İl Başkanı Mustafa Taşkale de ABD'nin Tel Aviv Büyükelçiliğini Kudüs'e taşımasını ve İsrail'in Gazze sınırında Filistinlilere yönelik gerçekleştirdiği katliamları kınadıklarını söyledi.

ABD'nin Tel Aviv Büyükelçiliğini Kudüs'e kan banyosu eşliğinde taşıdığını vurgulayan Taşkale, "Bütün dünyanın gözü önünde cereyan eden olaylarda mazlum Filistin halkı ölü ve yaralılarını taşırken açılış törenine katılmak için İsrail'e gelen emperyalist şefler ve iş birlikçileri utanmadan kameralara gülücüklere saçıyor. Bölge halkları ve insanlık elbette bu kanlı günü ve Filistin halkına reva görülen zulmü unutmayacak, bunu tarihin bir köşesine mutlaka yazacaktır." dedi.

Partilerinin Filistin halkının haklı mücadelesinin yanında olduğunu vurgulayan Taşkale, bütün halkı Filistin halkıyla dayanışmaya ve her yerde kanlı saldırıları protesto etmeye çağırdı.

- Erzincan

Erzincan'da ise CHP Erzincan İl Başkanlığı binasında düzenlenen basın açıklamasına, İl Sekreteri Alişan Arslan, Merkez İlçe Başkanı Mesut Sağır ve partililer katıldı.

Grup adına basın açıklamasını okuyan Arslan, Filistin'de insanlık dışı bir dramın yaşandığını, binlerce Filistinli'nin yaralandığı, 60 Filistinli'nin yaşamını yitirdiğini belirterek yaşananları lanetlediklerini belirtti.

Arslan, yaşanan dramın en büyük sebebinin başta ABD olmak üzere büyük güçlerin hesapsız politikaları ve İsrail'in gaddar tutumu olduğunu vurguladı.

Gruptakiler açıklamanın ardından dağıldı.

- Ardahan

Ardahan Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Çetin Demirci ise Filistin'de insanlık suçunun yaşandığını dile getirdi.

Filistin ve Kudüs'ün öneminin İslam dünyası için çok büyük olduğunu belirten Demirci, Filistin'deki katliama uluslararası toplumun sessiz kalmasına anlam veremediğini ifade etti.

"Orada bir insanlık dramı yaşanıyor." diyen Demirci, "Buna dünya sessiz kalıyor. Uluslararası toplum bu kadar muğlak ifadelerle kınamaya devam ederse, orada daha da fazla acı yaşanacak. Yaşanan bu insanlık suçunu lanetliyoruz. Türk halkı yekvücut Filistinli'nin yanında." ifadelerini kullandı.

Demirci tepkilerini sürdüreceklerini sözlerine ekledi.

- Ağrı

Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi (AİÇÜ) Senatosu da ABD'nin Tel Aviv'de bulunan büyükelçiliğini Kudüs'e taşıma kararı sonucunda Filistin halkına yönelik gerçekleştirilen baskı ve zulmü, Filistin gündemiyle acil toplanarak yaptığı yazılı açıklamayla kınadı.

ABD'nin, uluslararası hukuk ve Birleşmiş Milletler (BM) kararlarını hiçe sayarak, tarihi ve sosyal gerçekleri görmezden geldiğine işaret edilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

"ABD, büyükelçiliğini Kudüs'e taşıma kararı almak suretiyle Ortadoğu'da istikrarsızlık ve kaosa davetiye çıkarmış, terör devleti İsrail'i katliama sevk etmiştir. Bu kararın Nekbe'nin (Felaket Günü) 70. yıl dönümüne getirilmesi, olayın ne kadar büyük tahrik ve provokasyon boyutu içerdiğini gözler önüne sermektedir. Filistin halkının haklarının, siyonist devlet tarafından on yıllardır sürekli olarak ihlal edilmesi, en temel özgürlüklerinden mahrum bırakılması ve son olarak bu katliama cüret etmesi karşısında insanlığın, gür bir sesle ve topyekun biçimde dur dememesi kabul edilebilir bir durum değildir."

Tarihin bu günleri kara bir leke olarak yazacağı hatırlatılan açıklamada, Filistin halkının meşru müdafaa hakkına sahip olduğu hatırlatıldı.

İşgalci konumundaki İsrail ve hamisi ABD'nin Ortadoğu'da mazlum insanlara karşı şiddet kullanmak suretiyle devlet terörü işledikleri aktarılan açıklamada, "BM ve Lahey Uluslararası Ceza Mahkemesini göreve davet ediyor, eğer uluslararası hukuk varsa ve insanlık bir nebze vicdan sahibiyse, bu kurumların Trump ve Netanyahu aleyhine derhal soruşturma açarak, gereğini yapmalarını bekliyoruz." ifadeleri paylaşıldı.

Senatonun açıklaması üniversitenin resmi internet sitesinde de 6 dilde yayımlandı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :