İsrail'in Filistinlilerin naaşlarının alıkonulmasını "yasallaştırma çabası"

İsrail'in Filistinlilerin naaşlarının alıkonulmasını "yasallaştırma çabası"

Filistin Şehit Cenazelerini Geri Alma Milli Komisyonu, İsrail'in, yerel ve uluslararası mahkemelerde yargılanma olasılığını ortadan kaldırmak için Filistinli şehitlerin cenazelerinin alıkonulmasını "yasallaştırmaya" çalıştığını belirtti

RAMALLAH (AA) - Filistin Şehit Cenazelerini Geri Alma Milli Komisyonu, İsrail'in, yerel ve uluslararası mahkemelerde yargılanma olasılığını ortadan kaldırmak için Filistinli şehitlerin cenazelerinin alıkonulmasını "yasallaştırmaya" çalıştığını belirtti.

Komisyon sözcüsü Selva Hamad, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Knesset'in yaptığı düzenleme, İsrail'in naaşları elinde tutmasına izin vermedi ancak ileri sürdüğü şartlar kabul edilene kadar cenazeleri alıkoyma hakkı verdi." dedi.

İsrail'in Filistinli şehitlerin cenazelerinin alıkonulmasını yasallaştırmak için "akıllı" bir şekilde çalıştığını ifade eden Hamad, bunun da yerel veya uluslararası mahkemelerde İsrail hakkında kovuşturma yapılmasını engelleyeceğini aktardı.

Cenazelerin alıkonulması konusunda uluslararası kurumlara başvurmanın kolay bir durum olmadığını ifade eden Hamad, "Durum, tarafımızdan açılan davaları yavaşlatan İsrail mahkemeleri için bile karmaşık bir hal aldı." diye konuştu.

İsrail Parlamentosu Knesset'teki İçişleri Komisyonu, Filistinli şehitlerin ailelerine, cenazeye katılacakların sayısı, defin yeri ve zamanı gibi cenaze töreniyle ilgili şartlar getirmesine ve bu şartlar kabul edilene kadar naaşları alıkoymasına izin verecek yasa düzenlemesini onayladı.

İsrail hedeflerine yönelik operasyon düzenledikleri iddiasıyla şehit edilen Filistinlilerin naaşlarının teslimine ilişkin kısıtlamalar getiren düzenleme, İsrail parlamentosu Knesset'te yapılan ilk oylamada kabul edilmişti. Düzenleme, Filistinlilerin naaşlarının, "cenaze merasiminin bir provokasyona ya da terörün desteklenmesi sahnesine" dönmeyeceğinden emin olunduğu durumlarda teslim edilmesini öngörüyor.

İsrail Yüksek Mahkemesi, Temmuz 2017'de İsrail polisinin öldürülen Filistinlilerin naaşlarını alıkoyma yetkisi bulunmadığına hükmetmişti. Mahkeme kararının ardından İsrail Kamu Güvenlik Bakanı Gilad Erdan söz konusu yasa düzenlemesi girişiminde bulunmuştu.

İsrail yasalarına göre, tasarıların yasalaşarak yürürlüğe girmesi için parlamentoda üç kez oylamaya sunulması gerekiyor. Şehit Cenazelerini Geri Alma Milli Komisyonu'nun verilerine göre, İsrail'in elinde 253 Filistinli şehidin cenazesi bulunuyor.






AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :