İsrail'in Filistinlilere yönelik ihlalleri

İsrail'in Filistinlilere yönelik ihlalleri

İşgal altındaki Batı Şeria'nın Kuzey Ağvar bölgesinde İsrail askerlerinin tatbikatı nedeniyle 14 ailenin evi tahliye edildi

AĞVAR (AA) - İşgal altındaki Batı Şeria'nın Kuzey Ağvar bölgesinde İsrail askerlerinin tatbikatı nedeniyle 14 aileye ait evin tahliye edildiği bildirildi.

Tubas kentindeki Ağvar Yerleşim Projeleri Sorumlusu Mutez Beşşarat, AA muhabirine yaptığı açıklamada, İsrail ordusunun geniş çaplı askeri tatbikatı nedeniyle Bezik köyünde yaşayan 14 ailenin evinin tahliye edildiğini belirtti.

İsrail ordusunun piyade birlikleri başta olmak üzere çok sayıda birliğin katıldığı tatbikatta tanklar, askeri araçlar ve uçakların da kullanıldığını ifade eden Beşşarat, bölge sakinlerinin İsrail ordusunun gerçek mühimmat kullandığı tatbikatın ardında bırakacağı bazıları ölümcül olan kalıntılardan endişe duyduğunu söyledi.

ABD bayrağı taşıyan askeri araçların bulunduğunu belirterek, tatbikata ABD'nin de katıldığını ileri süren Beşşarat, tatbikatın Filistinlilere ait tarım arazilerinde yapıldığını, benzeri tatbikatlarda tank gibi araçların ekinlere genellikle büyük zarar verdiğini aktardı.

İsrail ordusunu bölge halkını topraklarından kovmakla suçlayan Beşşarat, ailelerin askeri tatbikat nedeniyle bu ay içerisinde 4 farkı günde evlerini boşaltmaları ihtarı aldığını aktardı.

İsrail, Oslo Anlaşması'na göre Ağvar bölgesinin kendi idaresindeki C bölgesinde olduğunu gerekçe göstererek buradaki Filistinlilere yönelik ihlallerde bulunuyor.

Filistin ile İsrail yönetimi arasında 1995'te imzalanan "İkinci Oslo Anlaşması" çerçevesinde Batı Şeria, A, B ve C bölgelerine ayrılmıştı. Yüzde 18'i kapsayan A bölgesinin yönetimi idari ve güvenlik olarak Filistin'e, yüzde 21'lik B bölgesinin idari yönetimi Filistin'e, güvenliği İsrail'e devredilirken, yüzde 61'ini kapsayan C bölgesinin idari ve güvenliği İsrail'e bırakılmıştı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :