İsrail'in Filistinlilere yönelik ihlalleri

İsrail'in Filistinlilere yönelik ihlalleri

Gazze'deki Filistin Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Kudra:- "İsrail askerleri, Gazze'nin doğu sınır bölgelerinde Filistinli sivillere müdahalesinde aşırı güç kullanıyor"

GAZZE (AA) - Gazze'deki Filistin Sağlık Bakanlığı, İsrail'i sivillere karşı "aşırı güç kullanmakla" suçladı.

Bakanlık Sözcüsü Eşref el-Kudra, yaptığı yazılı açıklamada, İsrail ordusunun savunmasız sivilleri doğrudan hedef alan "keskin nişancı" bir politika izlediğini belirterek, "İsrail askerleri, Gazze'nin doğu sınır bölgelerinde Filistinli sivillere müdahalesinde aşırı güç kullanıyor. Siyonist işgalciler, Gazze Şeridi'nin kuzey ve sınır bölgelerinde siviller, sağlık personeli ve ambulansları hedef alıyor." ifadesini kullandı.

Kudra, Gazze'nin sınır bölgelerinde konuşlanmış İsrail askerlerinin, ABD'nin Kudüs'e ilişkin kararı aleyhinde düzenlenen gösterilerde, Filistinlilere yönelik doğrudan gerçek ve plastik kurşunun yanı sıra patlayıcı ve gaz bombası kullandığını aktardı.

ABD'nin Kudüs'ün "İsrail'in başkenti" olması kararını verdiği 6 Aralık'tan bu yana protesto gösterileri yapıldığına dikkati çeken Kudra, İsrail'in izlediği bu politika nedeniyle daha önceki gösterilere oranla ölü ve yaralı sayısının artığını kaydetti.

Kudra, İsrail polisinin müdahalesi sırasında yaşamını kaybeden ve yaralananlara ilişkin şu bilgileri verdi:

"Gösterilerin başladığı 7 Aralık'tan bu yana 8 Filistinli şehit oldu, 47'si çocuk 535 kişi yaralandı. Çocuklardan en küçüğü 6 aylık bir bebekti. Yaralılardan 7'sinin durumu ise ağır."

Gösterilere müdahale sırasında kullanılan göz yaşartıcı gazdan etkilenen yaklaşık 400 kişinin olay yerinde tedavi edildiğini belirten Kudra, gazdan etkilenenler arasında sağlık personeli ve basın mensuplarının da yer aldığını bildirdi.

Kudra, İsrail askerlerinin kullandığı bilinmeyen gazların teneffüsü sonrası hastaneye başvuranların kramp, mide bulantısı, baş dönmesi, kalp ve nabız çarpıntısı, şiddetli ishal şikayetleri olduğunu aktardı.

İsrail polisinin gösterilere müdahale sırasında ambulansları gerçek ve plastik merminin yanı sıra göz yaşartıcı gazla kasten hedef aldığına dikkati çeken Kudra, bu müdahaleler sırasında 7'si Filistin Kızılayı, 7'si de devlete bağlı sağlık kurumlarına ait 14 ambulansın zarar gördüğünü vurguladı.

Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Kudra, uluslararası kuruluşlar ve hukuk örgütlerinden, uluslararası insan haklarını ihlal ederek savunmasız insanlar aleyhinde suçlar işlemeleri nedeniyle İsrail ordusu ve askerlerinin uluslararası mahkemelerde yargılanmasını istedi.

İsrail'in, ABD'nin Kudüs'ü "İsrail'in başkenti" olarak tanımasının ardından Gazze, Kudüs ve işgal altındaki Batı Şeria'nın çeşitli bölgelerinde gösteriler düzenleniyor.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :