İsrail'in barış görüşmelerini askıya alması

İsrail'in barış görüşmelerini askıya alması

ABD Dışişleri Bakanı Kerry:

WASHINGTON (AA) - ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, İsrail'in Filistin yönetimiyle yürüttüğü barış görüşmelerini askıya almasına rağmen, ABD'nin görüşmelerin sona erdiğini ilan etmeye hazır olmadığının sinyalini verdi.

Kerry, ABD Dışişleri Bakanlığı'nda Norveç Dışişleri Bakanı Borge Brende ile görüşmesinden önce yaptığı kısa açıklamada,

Kerry, ABD Dışişleri Bakanlığı'nda Norveç Dışişleri Bakanı Borge Brende ile görüşmesinden önce yaptığı kısa açıklamada, "İleriye gitmek için bir yol her zaman vardır" dedi. 

Ancak, bunun olabilmesi için, liderlerin gerekli tavizleri vermesi gerektiğini belirten Kerry, "İleriye gitmek için bir yol bulabiliriz ancak gerekli tavizleri vermede istekli olmazlarsa bu çok zor olur" ifadesini kullandı.

Kerry, "Barış imkanlarına yönelik umudumuz ya da taahhüdümüzden asla vazgeçmeyeceğiz. Bunun gidilecek tek yol olduğuna inanıyoruz. Ancak şu anda, açıkçası, çok zor bir noktada ve liderlerin kendileri kararlar vermeli, bu onlara bağlı" diye konuştu.

-Kerry, Abbas ile görüştü-

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Jen Psaki de Kerry'nin Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ile telefonda görüştüğünü, Filistin'de Fetih ve Hamas arasında mutabakata varılmasına dair açıklamadan duyduğu hayalkırıklığını ilettiğini bildirdi.

Psaki, görüşmede Kerry'nin, "herhangi bir Filistin hükümetinin, Abbas'ın uzun süredir desteklediği aynı prensiplere sahip olması gerektiğini tekrarladığını" belirterek, bu üç prensibi, şiddete başvurulmaması, İsrail devletinin tanınması ve taraflar arasındaki önceki anlaşmalar ve yükümlülüklerin kabul edilmesi" olarak sıraladı. 

Kerry ve Abbas'ın, aralarındaki teması sürdürmeyi kararlaştırdığını ve müzakerelerin uzatılması için İsrailliler ile Filistinliler arasında devam eden çabaları ele aldığını ifade eden Psaki, her iki tarafın azami itidal göstermesi ve gerilimi tırmandırıcı adımlardan uzak durması gerektiğini vurguladı.

Psaki, ABD'nin Ortadoğu Özel Temsilcisi Martin Indyk ve Amerikalı müzakerecilerin bölgede kalmayı sürdürdüğünü, her iki tarafla yakın temas halinde olduklarını kaydetti.

Kaynak:Haber Kaynağı