İsrail'e edilen küfür ABD'yi ayağa kaldırdı

İsrail'e edilen küfür ABD'yi ayağa kaldırdı

Beyaz Saray ile İsrail Başbakanı Netanyahu arasında yeni bir kriz doğuyor

Amerikalı gazeteci Jeffrey Goldberg Obama yönetiminden üst düzey yetkililerin Netanyahu için 'Ödlek başbakan, tabansız ve alçak' gibi ifadeler kullandığını ortaya çıkardı.

Yahudi yerleşimlerini durdurmayarak Filistin ile barışı ve iki devletli çözümü dinamitleyen İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile ABD Başkanı Barack Obama yönetimi arasındaki ihtilaf hakkında Goldberg'e konuşan ABD'li yetkililer, İsrailli liderin 'fanatik' biri olduğunu belirttiler.

ABD-İsrail ilişkilerini Amerika'daki ara seçimlerden sonra 'büyük bir kriz'in beklediğini belirten yetkililer, Washington'ın her hafta Doğu Kudüs'te yeni yasadışı yerleşim inşaatı açıklayan Netanyahu'ya kızgın olduğunu vurguladılar.

'O YÜREK ONDA YOK'

Jeffrey Goldberg'in The Atlantic'teki yazısı için konuştuğu Amerikalı yetkili, ''Bibi'nin özelliği ödleğin teki olmasıdır. Bibi'yle (Netanyahu'nun lakabı) ilgili en iyi şey savaş ilan etmekten korkması. Kötü olansa Sünni Arap devletleri ve Filistinlilerle uzlaşmak için hiçbir şey yapmayacak olması'' dedi.

Aynı yetkili, 'Bibi'yi Sabra ve Şatila'daki katliamların baş sorumlusu Ariel Şaron'la kıyaslarken, 'İgilendiği tek şey siyasi bir mağlubiyetten kendisini korumak. İzak Rabin gibi değil o. Şaron da değil. Menahem Begin hiç değil. O yürek onda yok' dedi.

'ŞİMDİ ARTIK ÇOK GEÇ'

Netanyahu'nun artık bir şeyler yapması için 'çok geç' olduğunu savunan Amerikalı yetkili ''2-3 yıl önce bir ihtimal vardı. Ama tetiğe basamadı. Bu onun belirgin bir şey yapma konusundaki isteksizliğiyle bizim baskılarımızın bir karışımıydı. Şimdi artık çok geç.'' dedi.

İsrailin aşırı sağcı Ekonomi Bakanı Neftali Bennett ise ''Böylesi ağır bir hakaret milyonlarca İsrail vatandaşına ve dünyadaki tüm Yahudilerere yapılmıştır'' diyerek tepki gösterdi.