İsrail'e "Damadı geri verin" çağrısı

İsrail'e "Damadı geri verin" çağrısı

Filistinli gelin adayı Mutevelli, düğünden 2 gün önce İsrail tarafından gözaltına alınan nişanlısının yolunu gözlüyor- Evinin önüne "Damadı geri verin" pankartı asan genç kız, müstakbel eşine kavuşacağı günü bekliyor

RAMALLAH (AA) - Filistinli Sima Mutevelli, düğün merasimine 2 gün kala İsrail tarafından gözaltına alınan nişanlısı Fadi Hamed'in yolunu gözlüyor.

Hamed, parmaklıklar ardında sevdiği kıza kavuşmayı beklerken, evinin önüne "Damadı geri verin" pankartı asan genç kız da müstakbel eşine kavuşacağı günü bekliyor.

Tüm hazırlıkları tamamlanan düğüne iki gün kala hayalleri İsrail engeline takılan gelin adayı Mutevelli büyük üzüntü yaşıyor.

Batı Şeria'da yaşayan gelin adayı Mutevelli, AA muhabirine yaklaşık 3 yıl önce Hamed ile nişanlanmasının ardından bugüne kadar yaşadıkları sıkıntılı süreci anlattı.

Şubat 2013'te nişanlandıklarını belirten Mutevelli, "Nişandan 7 ay sonra evlenmeyi planlamıştık ama Fadi 3 ay sonra 'idari tutukluluk' adı altında İsrail tarafından gözaltına alınarak 26 ay cezaevinde tutuldu. Yazın İsrail tarafından serbest bırakılınca 30 Ağustos için yeni bir düğün tarihi belirledik. Ancak bu sefer de Filistin istihbaratı 38 gün gözaltında tuttu ve kararlaştırdığımız tarihte düğün yapamadık. Filistin istihbaratı serbest bıraktıktan sonra da 2 Ekim'de düğün için hazırlıkları tamamladık. Ancak Fadi, düğünden 2 gün önce tekrar İsrail tarafından gözaltına alındı" dedi.

Nişanlısının Batı Şeria'daki Birzeit Üniversitesi'nde öğrenci olduğunu ve üniversitede Öğrenci Birliği Başkanlığı'nı yürüttüğünü ifade eden Mutevelli, Fadi'nin ayrıca Hamas'ın Batı Şeria'da gençlik kollarında aktif olarak çalıştığını dile getirdi.

Bu kapsamda yaptığı faaliyetler nedeniyle sık sık gözaltına alındığı belirten Mutevelli, "Yaşadıklarımıza rağmen bir gün bile Fadi ile evlenmeyi kabul ettiğime pişman olmadım" diye konuştu.

- "İsrail, sevincimize engel olmak istiyor"

Evin önüne astığı pankartla nişanlısının serbest bırakılması çağrısında bulunan Mutevelli, "Düğünden iki gün önce nişanlımı alan İsrail, sevincimize engel olmak istiyor ancak bunu başaramayacaklar. Yaşadıklarımıza rağmen yılmayacağım. Fadi de bizim sabrımızdan ve tahammülümüzden besleniyor" ifadelerini kullandı.

İdari tutuklama adı verilen uygulama kapsamında Filistinliler, İsrail istihbaratının gizli güvenlik bilgilerine dayanarak, 1 ila 6 ay arasında alıkonabiliyor. Tutuklunun "İsrail güvenliği için tehlike teşkil ettiğine" karar verilmesi halinde ise askeri hakim, suç isnadında bile bulunmadan tutukluluk süresini 5 yıla kadar uzatabiliyor.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı