İsrail'den "Mescid-i Aksa" engeli

İsrail'den "Mescid-i Aksa" engeli

Ramazan ayının son cuma namazını Mescid-i Aksa'da kılmak isteyen 45 yaş altı erkeklere, İsrail askerleri plastik mermi ve göz yaşartıcı gazla müdahalede bulundu

 İsrail askerleri, ramazan ayının son cuma namazını kılmak ve Kadir Gecesi'ni ihya etmek için Mescid-i Aksa'ya gitmek isteyen 45 yaş altı Filistinli erkeklere müdahale etti.

İsrail yönetiminin "45 yaş engeli" nedeniyle Kudüs ile Ramallah'ı birbirinden ayıran Kalendiya kontrol noktasında askerlerle Filistinliler arasında arbede yaşandı.

Filistinlilere müdahale eden İsrail güçleri, gaz ve ses bombasının yanı sıra plastik mermi kullandı. Birçok Filistinli plastik mermiyle yaralanırken, onlarcası da atılan gazdan etkilendi.

 Filistinli gençler, Ayrım Duvarı'nı aşmaya çalıştı

İsrail, Batı Şeria'nın güneyi ile Kudüs arasındaki Beytüllahim kontrol noktasında da 45 yaş kısıtlamasını uyguladı. Onlarca Filistinli genç Mescid-i Aksa'ya ulaşabilmek için Ramallah ile Kudüs'ü birbirinden ayıran Ayrım Duvarı'nı tırmanarak geçmeye çalıştı.

Öte yandan Filistin Sivil İşler Bakanlığı Basın Direktörü Muhammed el-Mukademe, Gazze'deki yaşlıların Mescid-i Aksa'da ramazanın son cuma namazını kılmak için Kudüs'e gitmesine izin verildiğini belirterek, "Bugün 60 yaşlarındaki 300 kişi cuma namazı kılmak için Gazze'den Kudüs'e gitti." dedi.

İşgal altındaki Batı Şeria ile Kudüs arasında 2003 yılında inşa edilen beş metre yüksekliğindeki beton duvar boyunca çok sayıda İsrail askeri kontrol noktası bulunuyor. İsrail olağan günlerde özel izinliler dışında Batı Şerialı Filistinlilerin Kudüs'e geçişine izin vermiyor. İsrail ablukası altındaki Gazze'de yaşayanların ise ne Kudüs'e ne de başka bir yere seyahat hürriyeti bulunuyor.

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :