İsrail'den Filistinliye yargısız infaz

İsrail'den Filistinliye yargısız infaz

Filistin Dışişleri Bakanlığı, İsrail ordusunu Kalendiya Mülteci Kampında gözaltına alınan Filistinli genci infaz etmekle suçladı

Filistin Dışişleri Bakanlığı, İsrail ordusunu "Filistinli bir genci gözaltına aldıktan sonra yargısız infaz ile öldürmekle" suçladı.

Bakanlık'tan yapılan yazılı açıklamada, "İsrail askerlerinin, Kudüs ve Batı Şeria arasındaki Kalendiya Mülteci Kampında gözaltına aldıkları 18 yaşındaki Muhammed Ebu Latife isimli genci infaz ettiğini" ileri sürdü. 

 "Bu yargısız infazlardan ve İsrail askerlerine Filistinlilere kolaylıkla ateş açma yetkisi veren talimatlardan İsrail hükümeti ve İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu sorumludur" ifadelerinin kullanıldığı açıklamada, insan hakları kurumlarından Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne taşınmak üzere bu gibi suçları belgelemeleri istendi.

İsrail Polis Sözcüsü Luba es-Samri yaptığı yazılı açıklamada, "İsrail askerleri, 'terör eylemine karıştıkları' şüphesiyle aranan 2 kişiyi gözaltına almak üzere Kalendiya Mülteci Kampına girdi. Arananlardan biri, bir binanın çatısına kaçarken açılan ateşte yaralandı. Bu kişi başka bir çatıya geçmek isterken ayağı kayıp düştü" ifadelerini kullanmıştı.

Öte yandan  Filistin Devlet Başkanlığı Sözcüsü Nebil Ebu Rudeyne, Filistin resmi ajansı WAFA'ya yaptığı açıklamada, " Mescid-i Aksa'ya yönelik ihlaller sürüyor. Hegün ölümle sonulanan olaylar gerçekleşiyor ve yerleşim birimleri inşaası devam ediyor. Bunlar Filistin yönetimini önemli kararlar almaya itecektir" dedi

Yahudi yerleşimciler, dün Süleyman Mabedi'nin yıkılışının anıldığı "Tişa BeAv" adı verilen matem günü dolayısıyla sabah saatlerinde İsrail polisi korumasında Mescid-i Aksa'nın avlusuna girmişti. 

İsrail polisinin, tepki gösteren Filistinlilere müdahalesi sırasında çıkan olaylarda 17 Filistinli ile dört polis yaralanmıştı, onlarca kişi atılan göz yaşartıcı gazdan etkilenmişti. Olaylar sırasında bazı Filistinliler de gözaltına alınmıştı.

 

Kaynak:Haber Kaynağı