İsrail'deki Araplar Mescid-i Aksa ihlallerini protesto etti

İsrail'deki Araplar Mescid-i Aksa ihlallerini protesto etti

İsrail'deki Filistinli Araplar Sahnin kentinde İsrail'in Mescid-i Aksa ve Filistinlilere yönelik ihlallerini protesto etti

İsrail'in Sahnin kentinde, çoğunluğu Filistinli Araplardan oluşan binlerce kişi, İsrail'in Mescid-i Aksa ve Filistinlilere yönelik ihlallerini protesto etti. 

Aralarında İsrail parlamentosundaki Arap milletvekillerinin de bulunduğu yaklaşık 20 bin kişi, Filistin bayrakları taşıyarak, Yahudi yerleşimcilerin Mescid-i Aksa'ya ve Filistinlilere yönelik ihlallerini protesto etti.

"Mescid-i Aksa İslamındır, Araplarındır, Yahudilere izin vermeyeceğiz" diye slogan atılan ve İsrail karşıtı dözvizlerin taşındığı gösteriye katılanlardan, 1948 Filistin İslami Hareketi lideri Raid Salah, "Sana sesleniyoruz işgal yönetiminin başbakanı Binyamin Netanyahu, bizi yıldızlara da sürseniz Aksa için geri döneriz" ifadesini kullandı.

Salah, İsrail yönetimine hitaben, "Kudüs'ü, Aksa'yı, kiliseleri, işgal meşru değildir, onun için sizi oradan çıkaracağız" diye konuştu.

1948 Arapları olarak bilinen İsrailli Araplar, bölgede kurulan en büyük sivil toplum kuruluşu "İsrail'deki Arap Vatandaşları İzleme Yüksek Komitesi'nin" çağrısıyla Kudüs ve Mescid-i Aksa'ya destek için greve gitmişti.

Grev kapsamında, eğitim öğretime bir günlüğüne ara verilirken, Arap esnaflar da kepenk kapatmıştı.

Nüfusu yaklaşık 8 milyon olan İsrail'de bir milyon 600 bin civarında Filistinli Arap'ın yaşadığı tahmin ediliyor.

Yahudi yerleşimcilerin, ağustos ayının başında Nablus'ta Filistinli bir ailenin evini kundaklamasıyla fitili ateşlenen, Mescid-i Aksa'ya yönelik baskınlarla tırmanan gerginlik, son günlerde İsrail'de ağırlıklı olarak Filistinlilerin yaşadığı şehirlerle Doğu Kudüs, Batı Şeria ve Gazze'nin çeşitli bölgelerinde düzenlenen gösterilerle ciddi boyutlara ulaştı. Ay başından bu yana İsrail'in saldırılarında hayatını kaybedenlerin sayısı 30'a yükselmişti.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı