İsrail'de Yahudi Soykırımı'nı Anma Günü

İsrail'de Yahudi Soykırımı'nı Anma Günü

İsrail Başbakanı Netanyahu: - "Nazilerin dünyayı kontrol etmek için medeniyeti yok etmeye çalışıp 'üstün ırk'ı yaratma gayretleri gibi, İran da aynı şekilde bölgede egemenlik kurmaya çabalıyor. Bunu yaparken, Yahudi devletini yok etme gayreti içinde olduğ

KUDÜS (AA) - İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, İran'ın Ortadoğu'daki "şiddet yanlısı ve genişlemeci" politikalarının, Nazilerin İkinci Dünya Savaşı'nda Avrupa'daki genişlemeci politikalarına benzediğini söyledi.

Netanyahu, Yad Vashem Müzesinde Yahudi Soykırımı'nı anma etkinliğinde yaptığı konuşmada, günümüzde insanlığın 70 yıl öncesine göre çok daha fazla tehlike ile karşı karşıya olduğunu belirterek, "Radikal güçler Ortadoğu'ya akın ediyor, geçmişe dair ne varsa ortadan kaldırmaya çalışıyor, savunmasız insanlara zarar veriyor ve masumları katlediyor" diye konuştu.

İran'daki rejimin kendi halkını baskı altına almaya çalıştığını savunan Netanyahu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"İran, ön plana çıkmaya çalışarak, Ortadoğu'yu acı ve kana boğuyor. Bunu Yemen'de, Suriye'de, Lübnan'da, Irak'ta, Gazze'de ve Golan sınırımızda görmek mümkün. Nazilerin dünyayı kontrol etmek için medeniyeti yok etmeye çalışıp 'üstün ırk'ı yaratma gayretleri gibi, İran da aynı şekilde bölgede egemenlik kurmaya çabalıyor. Bunu yaparken, Yahudi devletini yok etme gayreti içinde olduğu aşikar. Naziler de emellerine ulaşmak için Yahudileri öldürmüşlerdi."

İran'ın iki amacının olduğunu ileri süren Netanyahu, "Birincisi, kendisini nükleer silahlarla donatmaya çalışıyor. İkincisi, Hamaneyci devrimi bir çok ülkeye yayma amacı güdüyor" dedi.

İkinci Dünya Savaşı'ndan çıkarılması gereken dersin "tiranlara göz yumulamayacağı" olduğunu belirten Netanyahu, "Bu rejimlere ödün verme, onların saldırganlığını arttırmaktan öteye gitmez. Eğer, bu saldırganlık vaktinde engellenmezse, insanlık gelecekte kendini çok daha büyük savaşlar içerisinde bulabilir" ifadelerini kullandı.

Netanyahu, İkinci Dünya Savaşı öncesinde Nazilerin yatıştırılmaya çalışıldığını ve ne pahasına olursa olsun sakinliğin arzulandığını belirterek, "Ve korkunç sonuç gerçekleşti. 6 milyon Yahudi öldürüldü ve bir o kadar da başkaları. Buradan çıkarılması gereken ders çok açık; ancak tiran rejimlere karşı sert duruş insanlığın geleceğini garanti altına alabilir. Ancak görünen o ki alınması gereken bu ders, unutulmuş durumda" şeklinde konuştu.

İsrail'de Yahudi Soykırımı'nı Anma Günü

İsrail'de Yahudi Soykırımı'nı Anma Günü

Kaynak:Haber Kaynağı