İsrail'de STK'ların Şeffaflık Kanunu

İsrail'de STK'ların Şeffaflık Kanunu

Meretz Partisi Genel Başkanı Gal-On:-"Dünya İsrail'den kurumların yayımladığı veya yayımlamadığı şeyler için değil işgalden dolayı nefret ediyor"

KUDÜS (AA) - İsrail parlamentosu Knesset'te yapılan oylamada, sivil toplum kuruluşlarının (STK) finansman kaynaklarını açıklamasını öngören "STK'ların Şeffaflığı Kanunu" taslağı 43'e karşı 50 oyla, ilk turda kabul edildi.

Knesset'ten yayımlanan yazılı açıklamada, ikinci ve üçüncü tur oylaması da yapılacak olan kanun taslağının ilk turda 43'e karşı 50 kabul oyu aldığı ifade edildi.

Kanun taslağının ikinci ve üçüncü tur için oylamaya sunulmadan önce Knesset'teki Anayasa Komitesi'ne sunulduğu kaydedildi. Kanunun mali kaynağının çoğunu yurtdışından alan STK'ları, gelir kaynaklarının ayrıntılarını açıklamasını öngördüğü bilgisi verildi.
Meretz Partisi Genel Başkanı Zahava Gal-On bu kanun taslağının sol eğilimli kuruluşları susturmaya yönelik olduğunu ifade etti.
Gal-On şeffaflığın İsrail'e zarar veren siyasi baskı anlamına gelmediğini söyleyerek, "Dünya İsrail'den kurumların yayımladığı veya yayımlamadığı şeyler için değil işgalden dolayı nefret ediyor" diye konuştu.

İsrail Adalet Bakanı Ayelet Şaked, STK’ların yabancılardan aldıkları mali kaynakların ayrıntılarını açıklamasını öngören STK’ların Şeffaflığı Kanunun hazırlanması için girişimde bulunmuştu.

Bu kanunla İsrail hükümetinin Filistin ve Filistinlilere yönelik politikalarını eleştiren aralarında B'Tselem ve Şimdi Barış gibi kuruluşların bulunduğu STK'ların hedeflendiği belirtiliyor.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :