İsrail'de "Purim Bayramı"

İsrail'de "Purim Bayramı"

Yahudilerin, Pers imparatorluğu döneminde "yok edilmekten kurtulmaları" anısına kutladıkları "Purim Bayramı" başladı

KUDÜS (AA) - İsrail'de Yahudiler, antik Pers imparatorluğu döneminde "yok edilmekten kurtulmaları" münasebetiyle kutladıkları Purim (zar ve kura çekme) Bayramını kutluyor.

Bayram nedeniyle, ülkede bazı kamu kurum ve kuruluşlarının yanı sıra okullar tatil edildi. İki gün sürecek bayram süresince ülke adeta açık havada düzenlenen "maskeli balo" havasına büründü.  Kutlamalar sırasında özellikle Batı Kudüs'de Yahudilerin ağırlıklı olarak yaşadıkları Yafa caddesi boyunca Yahudilerin giydikleri birbirinden farklı kostümler sokaklarda yürürken ilginç görüntüler oluştu.

- Yahudilikte Purim Bayramı

İbranice'de "zar ve kura çekmek" anlamına gelen ve Tevrat’ta da geçtiğine inanılan "Purim", antik Pers imparatorluğunda yaşayan Yahudilerin, dönemin veziri Haman'ın öldürme planından kurtuluşunun anısına kutlanılan bir bayram .

Konuyla ilgili anlatılan hikayelere göre, Yahudilerin derin inançları ve halklarıyla bütünleşmeleri sonucu vezir Haman başarısızlığa uğrar ve Yahudi milleti kurtulur. Purim Bayramı günlerinde, "hayatın akışı içinde doğal görünen olayların hepsinin aslında, Tanrı’nın Yahudilere gösterdiği mucizeler olduğunun bilinci ve Yahudilerin Tevrat’a sahip çıkmaları" yaşatılır. 

Purim, çoğu zaman mart ayına denk gelen Yahudi takvimindeki "Adar" ayının 14'üncü gününde, "Pesah Bayramı"ndan bir ay önce kutlanır. Dindar Yahudiler, Purim'den önceki günü oruçlu geçirir. Karnaval havasında geçen, temsil ve parodilerin sergilendiği kutlamalarda, diğer İbrani bayramlarında görülen kısıtlamalara rastlanmazken, bazı Yahudi kaynakları bayram süresince iş yapmamayı önerir.

Kaynak:Haber Kaynağı