İsrail'de Etiyopya Asıllı Askerin Polis Tarafından Dövülmesi

İsrail'de Etiyopya Asıllı Askerin Polis Tarafından Dövülmesi

İsrail Başbakanı Netanyahu:

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Etiyopya Yahudilerine yönelik ırkçılık yapıldığı gerekçesiyle gösteri yapanlara "sükunetin ve düzenin yeniden tesis edilmesi" çağrısında bulundu.

Netanyahu, Etiyopya asıllı bir İsrail askerinin polis tarafından dövülme görüntülerinin ortaya çıkmasının ardından yaşanan protesto gösterileriyle ilgili yazılı açıklama yaptı.

Kamu Güvenliği Bakanı Yitzhak Aharonovitch ile görüştükten sonra "sükunetin ve düzenin yeniden tesis edilmesi” çağrısında bulunan Netanyahu, "Tüm iddialar araştırılacaktır ancak şiddete ve bu şekildeki kargaşalara yer yoktur" ifadesini kullandı.

Netanyahu’nun yarın Etiyopya Yahudi toplumu temsilcileri ve polis şiddetine maruz kalan Etiyopya asıllı İsrail askeri Damas Pakada ile görüşeceği öğrenildi.

- Etiyopya Yahudileri kızgın

Kendilerine ırkçı uygulamalar yapıldığı gerekçesiyle eylem yapan binlerce Etiyopya Yahudisi, perşembe akşamı Kudüs'te düzenledikleri eylemin ardından, bugün öğleden sonra da Tel Aviv’deki Azrieli Kulesi önünde gösteri yaptı. Slogan atarak hükümet binalarının olduğu Ayalon yoluna kadar yürüyen kalabalık, "şiddete bulaşan polisler hapsedilmeli" çağrısında bulundu.

İsrail vatandaşı Etiyopya asıllı Yahudiler, şehirdeki bazı ana yolları trafiğe kapatarak, "siyah değil, beyaz değil, hepimiz insanız", "Irkçılığa ve ayrımcılığa hayır" ve "“Artık söz değil eylem istiyoruz" şeklinde slogan attı. İsrail meclisindeki bazı Arap milletvekilleri ve İsrailli aktivistler de eyleme destek verdi.

Tel Aviv’deki Rabin Meydanı'da toplanmayı başaran kalabalığa ise polis biber gazı ve ses bombaları ile müdahale etti. Çıkan olaylarda 10'dan fazla gösterici yaralanırken, 2 kişinin de gözaltına alındığı bildirildi. 

Kudüs’te perşembe akşamı ırkçılık karşıtı protesto düzenleyen binlerce Etiyopyalı Yahudiye, İsrail güçleri ses bombası, göz yaşartıcı gaz ve TOMA’larla müdahale etmişti. Protestocuların taş ve pet şişelerle karşılık vermesi sonucu 2 polis ve 12 gösterici yaralanmıştı.

Kaynak:Haber Kaynağı