İsrail ve Özbekistan diplomatik ilişkilerinin 25. yılı

İsrail ve Özbekistan diplomatik ilişkilerinin 25. yılı

İsrail Cumhurbaşkanı Rilvan:- "İsrail, dost ülke Özbekistan'ı birçok alanda işbirliği yapmak için mühim ortağı olarak görüyor"

TAŞKENT (AA) – İsrail Cumhurbaşkanı Reuven Rivlin, Özbekistan'ı birçok alanda işbirliği için mühim bir ortak olarak gördüklerini açıkladı.

İsrail Cumhurbaşkanı Rivlin ve Özbekistan Cumhurbaşkanı Şavkat Mirziyoyev, iki ülke arasındaki diplomatik ilişkilerin 25. yılı dolayısıyla birbirlerine kutlama mektupları gönderdi.

Özbekistan Cumhurbaşkanlığı Basın Ofisinden yapılan açıklamaya göre, Rivlin mektubunda, İsrail'in geçen 25 yıl boyunca iki ülke arasındaki iyi ilişkilerden memnuniyet ve gurur duyduğunu kaydederek, "İsrail dost ülke Özbekistan'ı birçok alanda işbirliği yapmak için mühim ortak olarak görüyor. Bu işbirliğinin, ülkelerimiz için büyük yarar sağlayacağına inanıyorum." ifadelerine yer verdi.

Rivlin, iki ülke arasında "kültürel ve siyasi ilişkilerin önemli ve samimi köprüsünün kurulmasında Özbekistan'ın Buhara, Semerkant ve Taşkent kentleri ile İsrail'de ikamet eden ve günümüzde İsrail vatandaşlığını alan Yahudi camiasının uzun ve zengin tarihi rolüne" vurgu yaptı. Rivlin, "iki tarafı da tedirgin eden ve ilgilendiren meseleleri ele almak ve iki ülke arasındaki iyi ilişkilerle işbirliğini daha da pekiştirmek" amacıyla Özbekistan Cumhurbaşkanı Mirziyoyev'i resmi ziyaret için İsrail'e davet etti.

Özbekistan Cumhurbaşkanı Mirziyoyev de Rivlin'e gönderdiği mektubunda, "Biz, Özbek halkına samimi ve derin hürmet hissi duyan, Özbekistan'da doğup günümüzde İsrail'de yaşayan insanların ikili işbirliğinin sürekli olarak pekişmesine sağladıkları desteğe büyük değer veriyoruz." ifadelerine yer verdi. Mirziyoyev, 25 yıl boyunca tarafların sürekli çabaları sonucunda karşılıklı saygı, güven ve menfaate dayalı uzun vadeli ve çok yönlü işbirliğinin sağlanmasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Mirziyoyev, taraflar arasında sürekli ve verimli siyasi diyaloğun geliştirilmesi, doğal kaynaklar ve enerji verimliliği teknolojilerinin kullanılması, meyve-sebze ürünlerinin işlenmesi, gıda, tıp, eczacılık ve turizm alanlarında istikbali olan projelerin hayata geçirilmesine yönelik ortak çabaların daha da artırılmasının iki ülke ve halklarının menfaatlerine hizmet eden ikili ilişkilerin pekişmesine katkı sağlayacağını vurguladı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :