İsrail, sivil katliama devam ediyor

İsrail, sivil katliama devam ediyor

Ramazan Bayramı'nda da havadan, karadan ve denizden Gazze'ye yönelik saldırılarını sürdüren İsrail, 3 gün içinde çoğunluğunu kadın ve çocukların oluşturduğu 328 Filistinlinin hayatını kaybetmesine, 980 kişinin yaralanmasına neden oldu.

Bayramın ilk günü 28 Temmuz'da 43, ikinci günü 154, üçüncü günü ise 131 Filistinlinin yaşamını yitirdiğini Gazze'de, devam eden saldırılar sebebiyle 9'u tamamen 13'ü kısmen 22 cami yıkılırken, 166 ev tamamen, bin 281 ev kısmen zarar gördü.

ŞEHİT SAYISI 1363

BM kararlarına daha önce defalarca uymayan İsrail'in saldırılarında şu ana kadar yaşamını yitiren Filistinlilerin sayısı bin 363'e yükseldi, 7 bin 600'den fazla kişi yaralandı. Şucaiyye Mahallesi'ndeki saldırılarda yaralanan Er-Risale isimli yerel gazetede çalışan Muhammed Dahir'in de hayatını kaybedenler arasında olduğu kaydedildi. Gazze'ye yönelik düzenlediği kara saldırılarını genişletmek amacıyla 16 bin askerin daha silah altına alınmasına karar verdiği iddia edilen İsrail ordusunun, dün geceden bu yana Gazze Şeridi'ndeki Filistinlilere ait yerleşim birimleri, tarım arazileri ve Tel el-Heva semtindeki "Hamza Camisi" ile Filistinli sığınmacıların bulunduğu UNRWA'ya bağlı okulun yanındaki bir başka camiyi hedef aldığı ve saldırılarda yaralananların olduğu bildirildi.

İSRAİL’DAN AÇIKLAMA

Ordudan yapılan açıklamada ise son 24 saat içinde Gazze'de 5'i "terörist saldırılarda merkez olarak kullanılan yetkililere ait ev" olmak üzere 110 hedefin vurulduğu ifade edildi. Ordu, Gazze'ye yönelik operasyonların başladığı günden bu yana İsrail'e 2 bin 840 roket atıldığını, bu roketlerden 530'unun "Demir Kubbe" savunma sistemi tarafından etkisiz hale getirildiğini kaydetti. İsrail Sağlık Bakanlığı ise Gazze'ye yönelik saldırılarda yaralanan 139 İsrail askerinin çeşitli hastanelerde tedavi gördüğünü, 15'inin durumunun ağır, birinin ise "çok kritik" olduğunu belirtti. Öte yandan, Gazze'den İsrail'in güneyine füze saldırılarında bulunulduğu, Aşkelon ve Aşdod gibi çeşitli bölgelerde saldırılar dolayısıyla siren seslerinin duyulduğu ifade edildi. Hamas'ın askeri kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları da Gazze'de tünellerin yıkımında kullanılan İsrail ordusuna ait bir aracı "kornet tipi tanksavar füzeyle" vurduklarını açıkladı. İsrail Bilim Teknoloji ve Uzay Bakanı Yaakov Perry ise Gazze'de ateşkes konusunda "ciddi bir öneri gelmesi" durumunda, bunun bakanlar kurulu tarafından kabul edileceğini düşündüğünü ifade etti.

NETANYAHU: HAMAS'IN TÜNEL SİSTEMİNİ YOK EDECEĞİZ

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, kabine toplantısı öncesi yaptığı açıklamada "Ateşkes imzalansın ya da imzalanmasın İsrail vatandaşlarının güvenliği için ordunun operasyonlarını tamamlamasını engelleyecek hiçbir teklifi kabul etmeyeceğim. Ateşkes ilan edilse de edilmese de Hamas'ın tünel sistemini yok edeceğiz" dedi.

GAZZE'DEKİ SALDIRILARA TEPKİLER

Beyaz Saray'dan sonra ABD Dışişleri Bakanlığı da, Filistinli sığınmacıların bulunduğu Gazze'deki BM Filistinli Mültecilere Yardım Kuruluşu'na (UNRWA) bağlı okula düzenlenen saldırıyı kınayarak, BM'nin tarafsızlığına herkes tarafından saygı gösterilmesi ve BM tesislerinin hedef alınmaması gerektiği uyarısında bulundu.

BEYAZ SARAY’DAN ‘LAF OLSUN’ TÜRÜNDEN KINAMA

İsrail'in okula saldırısını kınayan ancak aynı Beyaz Saray açıklamasında olduğu gibi, saldırıdan direkt İsrail'i sorumlu tutan bir ifade kullanmayan Bakanlık Sözcüsü Marie Harf, "Orada neler olduğunu görmek için tam kapsamlı bir soruşturma olmalı" dedi.

Öte yandan, ABD yönetiminin, İsrail’e askeri mühimmat satışına devam ettiği bildirildi.

ABD Savunma Bakanlığı Pentagon’dan yapılan yazılı açıklamada, 20 Temmuz'da, Dış Askeri Yardımlar Programı’nın rutin mühimmat gönderilmesi prosedürü kapsamında İsrail Savunma Bakanlığı’ndan talep mektubu alındığı kaydedildi.Bu talebin, bakanlığın normal kurum içi süreci dahilinde ele alındığı belirtilen açıklamada, 23 Temmuz'da da talebin sonuçlandığı ve İsrail’de bulunan Savaş Rezervleri Stok Cephaneliği'ndeki (WRSA-I) uygun mühimmatların İsrail savunma güçlerine teslim edildiği belirtildi. Başkent Washington'da İsrail'in Gazze'ye saldırılarını mum yakılarak protesto eden yüzlerce kişi ise ABD Başkanı Barack Obama'dan İsrail'e askeri yardımlara son vermesini ve Gazze'ye uygulanan ablukanın kaldırılmasını istedi.

RUSYA KENARDAN İZLİYOR

Rusya Dışişleri Bakanlığı, İsrail ordusunun Gazze Şeridi'ne yönelik saldırılarında sivil kayıpların giderek artmasından derin endişe duyulduğunu açıkladı. Avrupa Birliği (AB) Komisyonu da Gazze’de UNRWA'ya bağlı bir okul ile Şucaiyye’de bir pazar yerine yapılan saldırıları en güçlü ifadelerle kınadıklarını belirtti. İspanya Dışişleri Bakanı Jose Manuel Garcia Margallo, Gazze'de geçmişte görülmemiş bir insanlık felaketiyle karşı karşıya olunduğunu belirterek "Gazze'deki çatışma, patlamaya hazır durumda olan tüm bölgeye sıçrayabilir" dedi.

NAVİ PİLLAY: İSRAİL ULUSLARARASI İNSAN HAKLARINI İHLAL EDİYOR

Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Yüksek Komiseri Navi Pillay ise İsrail'in, uluslararası hukuktan kaynaklanan sorumluluklarını bilinçli olarak hiçe saydığına ve uluslararası insan haklarını ihlal ettiğine dikkati çekti. Pillay, "Kullanılmakta olan hastanelere yapılan saldırılar savaş suçu oluşturur. BM binalarının dokunulmazlıklarına saygı gösterilmeli" ifadelerini kullandı.

FİLİSTİN'DEN TEPKİLER

İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik saldırılarına tepki için Ramallah'ta gösteri düzenleyen Filistinliler, Mısır ile Gazze arasındaki Refah Sınır Kapısı'nın tamamen açılmasını ve İsrail'in Gazze saldırılarının durdurulmasını talep etti. Gazze'deki Filistinlilerin korunması konusunda "pasif bir tutum sergileyen" Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi karşıtı sloganlar atan göstericiler, saldırılar karşısında ''sessiz kalmakla'' suçladıkları Arap dünyasına da İsrail ile ilişkilerini kesmeleri ve ürünlerini boykot etmeleri çağrısında bulundu.  Arap ülkelerinin suskunluğunu eleştiren Filistinli gruplar da yaptıkları açıklamalarda, İsrail'in sivillere yönelik katliamlar yaparken bu suskunluktan cesaret aldığını ve bir an önce İsrail'e cevap verilmesi gerektiğini belirtti. Öte yandan, İsrail askerleri, Batı Şeria'nın El-Halil ve Cenin kentlerinde evlerine baskın düzenlediği 10 Filistinliyi gözaltına aldı.

BOLİVYA İSRAİL'İ "TERÖRİST DEVLET" İLAN ETTİ

Bolivya Devlet Başkanı Evo Morales,Gazze'ye yönelik saldırıları nedeniyle İsrail'i "terörist devlet" olarak nitelendirdi ve saldırıları protesto etmek amacıyla iki ülke arasında uzun süreli vize muafiyeti anlaşmasını iptal etti.

İHH'DAN İSRAİL'E SAVAŞMAYA GİDENLERİN YARGILANMASI TALEBİ

İsrail'e savaşmaya giden Musevi asıllı Türk vatandaşlarının bulunduğunu iddia eden İHH, bunların belirlenerek, "soykırıma sağladıkları katkıdan ötürü vatandaşlıktan çıkarılması ve savaş suçu ile yargılanması" için TBMM'de grubu bulunan partilerle görüştü. Gazze'ye destek çabaları çerçevesinde Türk üniversitelerin 127 rektörünün imzaladığı bildirinin, Avrupa'da yankı bulduğu ve Avrupa Üniversiteler Birliği'nin yönetim kurulunda görüşüleceği ifade edildi.

ABBAS, GAZZE'Yİ AFET BÖLGESİ İLAN ETTİ

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, İsrail'in haftalardır hava, kara ve denizden saldırı düzenlediği Gazze'yi afet bölgesi ilan etti. Filistin Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Abbas'ın, BM ve ulusalarası toplumdan da sorumluluğunu üstlenerek, gereken önlemlerin alınması ve insani kriz yaşanan Gazze'nin afet bölgesi ilan edilmesi yönünde talepte bulunduğu belirtildi.

KIZILAY'DAN GAZZE'YE SU YARDIMI

Bölgede faaliyet gösteren Türk Kızılayı, İsrail'in saldırıları nedeniyle okullara sığınan Gazzeliler'e her gün 700 metreküp temiz içme suyu sağladıklarını açıkladı.

Gazze'de hastalanan ve tedavisi için Sağlık Bakanlığına ait ambulans uçakla Türkiye'ye getirilen Türk Kızılayı personeli Serhat Şaylan'ın genel sağlık durumunun iyi olduğu, bir hafta içinde taburcu olacağı kaydedildi.

ALMANYA'DAN GAZZE’YE 8,5 MİLYON AVROLUK İNSANİ YARDIM

Almanya Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, Gazze halkının insani ihtiyaçlarının karşılanabilmesi için 8,5 milyon avro yardım yapılacağı, daha önce de bölgeye 500 bin avro değerinde yardım gönderdiği belirtildi. Açıklamada görüşlerine yer verilen Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier de “Gazze’de şiddetin tırmanması bir kez daha çok sayıda insanın kaçışını ve çilesini beraberinde getiriyor. Çoğu zaman olduğu gibi, en fazla etkilenenler zaten çok zor koşullarda yaşayanlar. Mevcut krizde bu insanları unutamayız” ifadelerini kullandı.

İsrail, 7 Temmuz Pazartesi günü "Koruyucu Hat" adıyla Gazze'ye yönelik hava ve denizden saldırılar başlatmış, 17 Temmuz Perşembe günü de karadan saldırıya geçmişti.

İSRAİL ASKERLERİNİ PÜSKÜRTTÜLER

Filistinli direniş gruplarının, Gazze'ye girmeye çalışan İsrail askerlerini tünelleri kullanarak gerçekleştirdikleri operasyonlarla geri püskürttükleri bildirildi.Gazze'ye doğu ve kuzey sınırlarından girmeye çalışan İsrail askerleri Filistinli direniş grupları tarafından püskürtüldü. Filistin direniş grupları, İsrail askerlerini tünelleri kullanarak roket ve patlayıcı maddelerle geri püskürttüklerini, İsrail'in şehir ve kasabalarına füze ile roket fırlattıklarını açıkladı.

Açıklamada bu saldırıların, İsrail'in katliamlarına karşı misilleme olarak yapıldığı ifade edildi.

İSRAİL: 56 ASKERİMİZ ÖLDÜ

Öte yandan, Gazze'nin Şucaiyye bölgesinde bir İsrail askerinin keskin nişancılar tarafından hedef alınarak yaralandığı belirtildi. İsrail devlet radyosundan yapılan açıklamaya göre, Şucaiyye bölgesinde Filistinli direnişçiler tarafından bir İsrail askerinin keskin nişancılar tarafından hedef alınarak yaralandığı açıklandı.Askerin durumu hakkında herhangi bir bilgi verilmezken, yaralı askerin tedavisi için hastaneye kaldırıldığı söylenildi. İsrail ordusu, yaralanan asker hakkında henüz bir bilgi vermedi. İsrail, şu ana kadar 56 askerin ve 3 sivilin yaşamını yitirdiğini, 211 kişinin yaralandığını duyururken, Hamas'ın askeri kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları ise en az 110 İsrail askerinin öldürüldüğünü birinin de esir alındığını açıklamıştı.

 İSRAİL KATLİAMI SÜRÜYOR (FOTO GALERİ)