İsrail Parlamentosunda "milletvekilliği düşürülmesi" girişimleri

İsrail Parlamentosunda "milletvekilliği düşürülmesi" girişimleri

İsrail Parlamentosunda, "hükümetin terör örgütleri listesine aldığı grupları ve düşman gördüğü ülkeleri destekleyen üyelerin milletvekilliğinin düşürülmesini" öngören içtüzük değişikliği tartışılıyor

KUDÜS (AA) - İsrail Parlamentosu'nda (Knesset), "hükümetin terör örgütleri listesine aldığı grupları ve düşman gördüğü ülkeleri desteklediklerini belirten Knesset üyelerinin milletvekilliklerinin düşürülmesini" öngören içtüzük değişikliği tartışılıyor.

AA muhabirine konuşan İsrail Parlamentosundaki Filistin asıllı milletvekili Hanin Zubi, İsrail basınında "Zubi Kanunu" olarak anılan içtüzük değişikliğini değerlendirdi.

İçtüzük değişikliğini "faşist bir uygulama" olarak nitelendiren Zubi, "Bu değişiklik, siyasi temsil özgürlüğüne bir darbedir. Oy verenler, siyaset yapmanın Siyonistlerin icmasıyla veya hükümetin diktesiyle sınırlanmasını istemiyor" diye konuştu.

"İçinde seçim, siyasi çalışma, siyasi söyleme darbe barındıran tüm kanunlar faşisttir" diyen Zubi, şöyle devam etti:

"Şimdi yürürlükte olan kanun bazı milletvekili aday adaylarının, milletvekili olmasını engelliyordu. Aday seçimi sürecinde, isimlerinin ilgili merciye sunulmasının ardından, milletvekili olamayacaklarını öğreniyorlardı. Öncesinde bunu bilemiyorlar. Yapılması istenen değişiklikte ise halk tarafından seçilmiş olsalar dahi milletvekillikleri düşürülebilecek."

-Beyanatlar, vekilliğin düşürülmesine gerekçe olacak

Yahudi Evi Partisi milletvekilinin Knessete sunduğu ancak henüz görüşülmeyen içtüzük değişikliği teklifi, "Herhangi bir Knesset üyesinin, düşman devlet veya terör örgütüne karşı yapılan savaş veya askeri operasyon esnasında, İsrail'e karşı silahlı mücadeleyi desteklediğini beyan etmesi halinde meclis üyelerinin oyuna sunularak ve Knesset komisyonunun tavsiyesiyle milletvekilliğinin düşürülmesini" öngörüyor.

İsrail'in Filistin topraklarını işgaline ve "faşist" olarak nitelediği "sağcı siyasetine" karşıtlığıyla bilinen Hanin Zubi, Knesset'teki 11 Filistin asıllı milletvekili arasında yer alıyor. İsrail'in işgalleri sırasında topraklarında kalabilenlerin oluşturduğu "48 Arapları" olarak da adlandırılan yaklaşık 1 milyon 600 bin Filistin asıllı İsrail vatandaşı bulunuyor.

Kaynak:Haber Kaynağı