İsrail hapishanelerinde açlık grevi yapan Filistinliler

İsrail hapishanelerinde açlık grevi yapan Filistinliler

Filistin Tabipler Birliği:- "İsrail, başta açlık grevindeki Filistinliler olmak üzere tüm tutukluların sağlık ve sıhhatinden sorumludur. İsrailli doktor ve tıbbi teknisyenlerin Filistinli tutukluları yemek yemeye zorlamaları meslek ahlakına ve uluslararas

GAZZE (AA) – Filistin Tabipler Birliği, İsrail hapishanelerindeki Filistinli tutukluların yemek yemeye zorlanmalarının bir çeşit işkence olduğunu belirterek, zorla beslenmelerinin hasta haklarına aykırı olduğunu açıkladı.

Filistin Tabipler Birliğinden yapılan yazılı açıklamada, “İsrail, başta açlık grevindeki Filistinliler olmak üzere tüm tutukluların sağlık ve sıhhatinden sorumludur. İsrailli doktor ve tıbbi teknisyenlerin Filistinli tutukluları yemek yemeye zorlamaları meslek ahlakına ve uluslararası kanunlara aykırıdır.” ifadesine yer verildi.

Açıklamada, uluslararası kuruluşların İsrail’in bu tür uygulamalarına müdahale etmesi çağrısı yapılarak, “Başta Arap kuruluşları olmak üzere uluslararası kuruluşların Filistinli tutuklulara karşı işlenen insani suçlara müdahale etmesi gerekiyor." ifadesine yer verildi.

Filistin Halk Komitesi'nden yapılan yazılı açıklamada da uluslararası kanunların Filistinli tutukluların lehine aktifleştirilmesi gerektiği belirtilerek, “Uluslararası toplumun İsrail’e, Filistinli tutukluların haklı taleplerine karşılık vermesi için baskı uygulaması lazım." değerlendirmesinde bulunuldu.

- Bergusi hedef alınıyor

Filistin Kurtuluş Örgütü'ne (FKÖ) bağlı Filistin Esir İşleri Heyeti Başkanı İsa Karaki de Filistinli tutukluların açlık grevine öncülük eden Fetih Hareketi Merkez Konseyi Üyesi Mervan el-Bergusi’nin İsrail tarafından hedef alındığını belirterek, Bergusi’nin hayatından bu ülkenin sorumlu tutulacağını kaydetti.

Karaki, İsrail’in açlık grevine öncülük eden Bergusi’yi tecrit ettiğini ve avukatlarının kendisiyle görüşmesine izin vermediği ifade etti.

Bergusi’nin tek kişilik hücreye alınarak maneviyatının kırılmaya çalışıldığını aktaran Karaki, "İsrail Cezaevleri İdaresi, Bergusi'yi tek kişilik hücreye hapsederek tüm şahsi eşyalarına el koymuş durumda. Ayrıca şeker hastası olan Bergusi 10 kilo kaybetmiş." ifadesini kullandı.

Karaki, daha önce de yaklaşık 15 yıldır İsrail'in kuzeyindeki Celme cezaevinde tutuklu bulunan Bergusi'nin sağlık durumunun kötüleştiğini duyurmuştu.

İsrail hapishanelerindeki yaklaşık 2 bin Filistinli, "İsrail'in keyfi uygulamaları ve hak ihlallerine son verilerek tutukluluk şartlarının iyileştirilmesi" için 17 Nisan'da açlık grevine başlamıştı.

Filistin Esirler Cemiyetinin de aralarında bulunduğu kurumların hazırladığı rapora göre İsrail hapishanelerinde 481'i işgal altındaki Doğu Kudüs'ten olmak üzere 57'si kadın, 300'ü çocuk yaklaşık 7 bin Filistinli tutuklu bulunuyor.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :