İsrail hapishanelerinde açlık grevi yapan Filistinli tutuklular

İsrail hapishanelerinde açlık grevi yapan Filistinli tutuklular

Gazze İnsan Hakları Merkezi:- "Zorla besleme, savaş suçudur. Bunu emreden ya da uygulanmasına ortak olan herkes bu suça da ortak olmuştur ve cezalandırılmaları gerekmektedir"

GAZZE (AA) - Gazze'deki İnsan Hakları Merkezi, İsrail hapishanelerinde açlık grevindeki Filistinli tutukluların zorla beslenmesinin savaş suçu olduğunu duyurdu.

Merkez tarafından yapılan yazılı açıklamada, tutukluların açlık grevini engellemenin, insan onurunun hiçe sayılması ve bir suç olduğu dile getirildi.

"Zorla besleme, savaş suçudur. Bunu emreden ya da uygulanmasına ortak olan herkes bu suça da ortak olmuştur ve cezalandırılmaları gerekmektedir" ifadesinin yer aldığı açıklamada, dünyadaki doktor sendikalarına hiçbir zorla besleme uygulamasına katılmama çağrısı yapıldı.

Açıklamada, zorla beslemenin İsrail yönetiminin iddia ettiği gibi açlık grevindeki tutukluların hayatlarını kurtarmaya dönük olmadığına işaret edildi. Açıklamada, tutukluları zorla beslemeye çalışan herkes hakkında tüm hukuki yollara başvurulacağı belirtildi.

İsrail hükümeti 2015 yılında cezaevinde açlık grevi yapan Filistinlilerin zorla beslenmesine imkan sağlayan bir yasa tasarısını onaylamıştı.

Yasaya göre hapishane yetkililerinin, açlık grevindeki mahkumların zorla beslenmesi için mahkemeye başvurarak izin alması gerekiyor. Mahkemenin onay vermesi halinde mahkumlara kendi iradelerinin dışında gıda takviyesi yapılabiliyor.

İsrail hapishanelerindeki 2 bin Filistinli, "İsrail'in keyfi uygulamaları ve hak ihlallerine son verilerek tutukluluk şartlarının iyileştirilmesi" için 17 Nisan'da açlık grevine başlamıştı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :