"İsrail Han el-Ahmer'i yıkarsa umarım AB'nin cevabı sert olur"

"İsrail Han el-Ahmer'i yıkarsa umarım AB'nin cevabı sert olur"

AP Yeşiller Grubunun Danimarkalı üyesi ve Filistin İlişkileri Komitesi Başkan Yardımcısı Margrete Auken: - "İsrail yıkımı gerçekleştirirse umarım AB'nin cevabı sert olur. Burayı yıksalar bile mücadelemizden vazgeçmeyeceğiz ve umudumuzu kaybetmeyeceğiz"- "

KUDÜS (AA) - MUSTAFA DEVECİ - Avrupa Parlamentosu (AP) Yeşiller Grubunun Danimarkalı üyesi ve Filistin İlişkileri Komitesi Başkan Yardımcısı Margrete Auken, İsrail'in işgali altındaki Doğu Kudüs'ün doğusunda yer alan Han el-Ahmer'i yıkması halinde, "umarım Avrupa Birliği'nin (AB) cevabı sert olur." dedi.

İsrail tarafından Gazze'ye geçişlerine izin verilmeyen AP milletvekillerinden oluşan heyet, İsrail'in yıkım tehdidiyle karşı karşıya olan Han el-Ahmer'e gelerek bölge halkı ve Filistinli insan hakları aktivistleriyle bir araya geldi.

Han el-Ahmer'in ileri gelenleri ve Filistinli aktivistler, altı milletvekilinden oluşan heyete İsrail'in Filistinlilere karşı işlediği suçlar hakkında bilgi vererek AP milletvekillerinden Filistin meselesine destek vermelerini istedi.

Görüşmenin ardından AA muhabirine değerlendirmelerde bulunan milletvekili Auken, İsrail'in Han el-Ahmer'i yıkma kararının barış ümitleri için çok tehlikeli olduğunu belirtti.

-"İsrail'in davranış şekli kendisi için ciddi tehdit"

İsrail'in kendisini "demokrat" bir ülke olarak adlandırdığını ancak attığı adımlar ve Filistinlilere karşı tutumu sebebiyle insanların bu olguyu sorgulamaya başladığını dile getiren Auken, "İsrail'in davranış şekli kendisi için ciddi tehdit oluşturuyor. Filistinlileri insanlıktan çıkarmak isteyenler insanlıktan çıkmıştır. İsrail, kibirli ve ayrımcı davranışları sebebiyle kendisine olan saygıyı kaybediyor. Bu, İsrail'in yanı sıra elinde birçok imkan olmasına rağmen ciddi adımlar atmayan AB için de rezil bir durumdur." dedi.

AB'nin İsrail'e karşı atacağı adımlardan kastının askeri seçenek olmadığının altını çizen Auken, "AB, İsrail'in en iyi ticari ortaklarından birisi. AB'nin Yahudi yerleşimlerle ticaret, bankacılık ve okul gibi anlaşmaları yapmayıp buna benzer yasal yolları kullanması halinde neler olabileceğini görebilirsiniz. Eğer İsrail kurtarılmak isteniyorsa bunun tek yolu Filistin'in kurtarılmasından geçer." diye konuştu.

İsrail'in Han el-Ahmer'i yıkma kararından vazgeçeceğini umduğunu ifade eden Auken, "İsrail yıkımı gerçekleştirirse umarım AB'nin cevabı sert olur. Burayı yıksalar bile mücadelemizden vazgeçmeyeceğiz ve umudumuzu kaybetmeyeceğiz." şeklinde konuştu.

Donald Trump'ın ABD'nin başkanı olmasının ardından İsrail'e verdiği desteğe ilişkin soruya cevap veren Auken, İsrail'in Filistinlilere karşı davranışının uzun zamandır kötü olduğunu ve bu durumun Trump'ın başkan olmasından sonra aynı olduğunu belirterek, "İsrail'in davranışlarında değişme olmadı ancak şu anda ne isterlerse onu yapabileceklerine yönelik düşünceleri değişmiş olabilir." ifadelerini kullandı.

- "İsrail'i eleştirmek yeterli değil"

Filistin'de Ayrım Duvarı ve Yahudi Yerleşim Yerleriyle Mücadele Konseyi Başkanı Velid Assaf ise AP üyelerinin Han el-Ahmer'e yaptıkları ziyaretten ve İsrail'in Han el-Ahmer'i yıkması halinde AB'nin Tel Aviv'e karşı bazı yaptırımlar uygulayacağını açıklamasından dolayı memnuniyetlerini dile getirdi.

Uluslararası camianın İsrail'in Filistinlilere yönelik ihlallerine karşı yaptığı eleştiriler sorunun çözümünde yetersiz kaldığını dile getiren Assaf, "Uluslararası camia artık buradaki insanları korumak ve uluslararası hukukun korunması için harekete geçmeli. Han el-Ahmer'de yapılmak istenen barış süreci için çok tehlikeli ve AB'nin bu konuyla alakalı olduğunu düşünüyoruz." cümlelerini kullandı.

- Yıkım kararıyla gündeme gelen Han el-Ahmer

İsrail Yüksek Mahkemesi, mayıs ayında Han el-Ahmer bölgesinde yaklaşık 190 Filistinlinin yaşadığı derme çatma barakalar ile bölgedeki başka yerlerden gelen 170 öğrencinin eğitim gördüğü okulun yıkılmasına karar vermişti.Mahkemenin kararının ardından temmuz ayı başında İsrail polisi eşliğinde bölgeye gelen yıkım ekibi Filistin'in farklı bölgelerinden gelen gönüllülerle bölge halkının direnişiyle karşılaşmıştı.

Hem uluslararası camiadan gelen tepkiler hem de Filistinlilerin direnişi sebebiyle İsrail güçleri yıkımı gerçekleştirememiş, İsrail mahkemesi de bölge sakinlerinin başvurusu üzerine yıkım kararını askıya almıştı. İsrail Yüksek Mahkemesi 5 Eylül'de Han el-Ahmer'deki yıkım kararına yapılan itirazı reddederek, bölgenin 7 gün içinde boşaltılmasına ve yıkımların başlatılmasına hükmetmişti.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :