İsrail-Filistin sorununun çözümü için BMGK'ya çağrı

İsrail-Filistin sorununun çözümü için BMGK'ya çağrı

BM Ortadoğu Barış Süreci Özel Koordinatörü Serry:

BİRLEŞMİŞ MİLLETLER (AA) - BM Ortadoğu Barış Süreci Özel Koordinatörü Robert Serry, İsrail-Filistin sorununun çözümü için tarafların müzakereye hazır olmadığını belirterek, BM Güvenlik Konseyi'nden yeni bir çerçeve çizerek sorumluluk almasını istedi.

Serry, BM Güvenlik Konseyi'nde gerçekleştirilen Ortadoğu toplantısında son kez Konsey'e brifing vererek İsrail-Filistin sorununun çözümü konusundaki son gelişmeleri anlattı.

İsrail'deki son seçimlere değinen Serry, Başbakan Binyamin Netanyahu'nun açıklamalarını eleştirerek, "Netanyahu'nun açıklamaları İsrail'in iki devletli çözüme bağlılığına ilişkin ciddi şüpheye neden olmuştur" dedi.

Filistin'in İsrail ile güvenlik koordinasyonunu kesme kararına de değinen Serry, "Realiteden kaçamayız. Filistin'in İsrail ile güvenlik koordinasyonunu sonlandırma kararı belki Oslo anlaşmasının tabutuna çakılan son çivi olur" diye konuştu.

İsrail'in illegal yerleşim birimi inşa çalışmalarının devam etmesini eleştiren Serry, bir İsrail sivil toplum kuruluşunun rakamlarını referans göstererek, "2008-2014 yılları arasında Batı Şeria'daki yerleşimci sayısı düzenli bir şekilde yüzde 16 artarak 551 bin 500'e ulaştı. Yasa dışı yerleşimler iki devletli çözüm hedefiyle bağdaşmaz ve bu gayeye ulaşma ihtimalini de öldürebilir eğer hala çok geç değilse. Yeni İsrail hükümeti, yerleşim birimi kurma çalışmalarını dondurmadan ihtiyaç duyulan asgari güveni elde edemez" dedi.

- "Görev BM Güvenlik Konseyi'ne düşüyor"-

Görev yaptığı 7 yıl boyunca gerçekleştirilen barış müzakerelerinin başarısız olduğunu ve iki devletli çözüme yaklaştırmadığını kaydeden Serry, Gazze halkına karşı da uluslararası toplumun üzerine düşeni yapamadığını söyledi.

"Taraflar tek devlet realitesine doğru ilerliyor" diye konuşan Serry, "Şu anda taraflar barış müzakerelerine hazır görünmüyorlar. Bu durumda onları masaya oturmaları için zorlamanın anlamı yok" dedi.

Serry, iki tarafın anlaşabilecek durumda olmaması halinde sorumluluğun uluslararası topluma düştüğünü ve iki devletli çözüm umutlarının sürmesi için tek şansın da bu olduğunu ifade ederek, "Uluslararası toplum müzakereler için ciddi bir çerçeve çizmeli" dedi.

Birinci sorumluluğun BM Güvenlik Konseyi'nde olduğunu vurgulayan Serry, "BM Güvenlik Konseyi'nin İsrail-Filistin sorununu çözmek için yeni bir barış çerçevesi oluşturma sorumluluğu var. 7 yıllık görev sürem boyunca Konsey sadece iki karar tasarısı kabul etti onlar da stratejiye yönelik değildi. Sayın Başkan, Güvenlik Konseyi'nin bu süreci yönetmesinin zamanı gelmedi mi?" diye sordu.

BM Ortadoğu Barış Süreci Özel Koordinatörlüğü görevini 1 Nisan itibariyle halen BM Genel Sekreteri'nin Irak özel temsilciliği görevini yürüten Nikolay Mladenov devralacak.

- "BMGK iki devletli çözümü destekliyor"

BMGK'daki toplantının ardından Serry ile birlikte gazetecilere açıklama yapan BM Güvenlik Konseyi Mart ayı Başkanı Fransa'nın BM Daimi Temsilcisi François Delattre, tüm Konsey üyelerinin iki devletli çözüme güçlü bir şekilde bağlı olduklarını söyledi.

Ancak bu çözüme ulaşma ihtimalinin her geçen gün daha da azaldığını kaydeden Delattre, "Tek devletli realitenin kapıda" olduğu yorumlarına katıldığını belirtti.

Delattre, Konsey üyelerinin büyük çoğunluğunun BMGK'nın daha güçlü rol oynamasından yana olduğunu da dile getirdi.

Kaynak:Haber Kaynağı