İsrail-Filistin barış süreci

İsrail-Filistin barış süreci

Arap Birliği Genel Sekreteri Ebu Gayt:- "Arap girişimi ve bu bağlamdaki uluslararası kararlara göre, İsrail-Filistin barış görüşmeleri yeniden başlatılmalı"

KAHİRE (AA) - Arap Birliği Genel Sekreteri Ahmed Ebu el-Gayt, Arap girişimine göre, İsrail-Filistin barış görüşmelerinin yeniden başlatılması gerektiğini belirtti.

Arap Birliğinden yapılan yazılı açıklamaya göre, Ebu Gayt, resmi ziyaret için Mısır'da bulunan BM Ortadoğu Barış Süreci Özel Koordinatörü Nikolay Mladenov ile bir araya geldi.

Bu hafta 27'ncisi düzenlenen Arap Birliği zirvesinde öne çıkan konuların ele alındığı görüşmede, Ebu Gayt, Filistin meselesinin Arap ülkeleri için merkezi bir öneme sahip olduğunu ifade etti.

Filistin meselesi kapsamında, Yahudi yerleşim birimlerinin inşası başta olmak üzere kapsayıcı ve adil bir çözümü engelleyen tüm İsrail uygulamalarının durdurulması gerektiğini belirten Ebu Gayt, açıklamada, "Arap girişimi ve bu bağlamdaki uluslararası kararlara göre, İsrail-Filistin barış görüşmelerinin yeniden başlatılması gerekiyor." ifadelerini kullandı.

Ebu Gayt, sürecin belirli bir zaman çizelgesi çerçevesinde, Filistin halkının haklarının sağlanacağı tüm konuları kapsayacak şekilde olması gerektiğini vurguladı.

Mladenov ise görüşmenin ardından yaptığı basın açıklamasında, düzenlenen son Arap Birliği zirvesinde, Ortadoğu özellikle de bölgede barışın sağlanması için en önemli faktörlerden biri olması hasebiyle Filistin meselelerine ilişkin dünyaya önemli mesajlar verildiğini kaydetti.

Filistin-İsrail konusunun çözüme kavuşması, İsrail'in Filistin halkını rahatsız eden uygulamalarının sonlandırılması gerektiğine dikkati çeken Mladenov, terörle mücadelede uluslararası çabanın önemini belirtti.

Mladenov bugünkü görüşmede, bölgedeki son olaylar ile barış görüşmelerinin yeniden başlaması çerçevesinde Fransa girişiminin etkinleştirilmesi için Mısır'ın çabalarının detaylı şekilde ele alındığını belirtti.

Filistin ve İsrail taraflarının, barış görüşmelerine yeniden başlaması için teşvik edilmesi gerektiğini dile getiren Mladenov, kendisinin Arap Birliği ve BM arasındaki koordinasyonu sağlayacağını kaydetti.

Arap girişimi, 1967'de işgal ettiği topraklardan tamamen çekilmesi ve Filistin devletinin kurulmasını kabul etmesi karşılığında İsrail ile ilişkilerin tamamen normalleştirilmesini öngörüyor.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :