İsrail donanmasının Özgürlük Filosu'na müdahalesi

İsrail donanmasının Özgürlük Filosu'na müdahalesi

Cezayir milletvekili Davayifiyye:- "İsrailliler, aktivistler üzerinde korkunç psikolojik ve zihinsel baskı uyguladı. Ahlak dışı bir şekilde alıkonulmak en kötü muameleydi"

CEZAYİR (AA) - İsrail ordusunun uluslararası sularda müdahalede bulunarak el koyduğu Özgürlük Filosu Koalisyonu'na bağlı Zaytouna gemisindeki 13 kadın aktivistten Cezayir milletvekili Semira Davayifiyye, İsrail'in aktivistlere psikolojik baskı uyguladığını söyledi.

Cezayir'deki en büyük İslami parti olan Barış Toplumu Hareketi'nin başkent Cezayir'deki merkez binasında basın toplantısı düzenleyen Davayifiyye, 14 İsrail askerinin gemiye müdahale ettiğini ve geminin Aşdod Limanı'na çekildiğini belirtti.

Yaşadıklarını "uluslararası sularda zorla alıkoyma" olarak niteleyen Davayifiyye, El-Cezire ekibine ait cihazlar ile aktivistlere ait tüm çanta ve fotoğraf makinelerine el konulduğunu ifade etti.

"İsrailliler, aktivistler üzerinde korkunç psikolojik ve zihinsel baskı uyguladı. Ahlak dışı bir şekilde alıkonulmak en kötü muameleydi." diyen Davayifiyye, şöyle konuştu:

"Geminin limana varmasıyla güvenlik güçleri bizi büyük bir depoya götürdü ve orada suçluymuşuz gibi yoğun bir şekilde fotoğraflarımız çekildi, çantalarımız arama cihazlarından geçirildi ve sağlık kontrolünden geçirildik. İsrailliler bizden şahsi bilgiler istedi. Bu bilgileri topladıktan sonra bize 'İsrail'e yasadışı yollardan girdiğimize ve 10 yıl boyunca bir daha giremeyeceğimize' dair İngilizce bir kağıt getirip imzalamamızı istediler. Daha sonra bizi bir hapishaneye koydular."

İnsan hakları eylemcisi ve Özgürlük Filosu basın sorumlusu Ellen Huttu Hansson, İsrail donanmasının, Gazze ablukasını delmek için yola çıkan kadın eylemcileri taşıyan Zaytouna adlı gemiye uluslararası sularda müdahale ettiğini duyurmuştu. Bu açıklamanın ardından İsrail ordusu da gemiye müdahalesini doğrulamıştı.

Gazze ablukasını delmek için 14 Eylül'de İspanya'dan yola çıkan gemide sadece kadınlar bulunuyordu. Türkiye, Kanada, Meksika, İspanya, Norveç, ABD ve Avustralya gibi dünyanın farklı yerlerinden sivil toplum kuruluşlarının desteğini alarak hareket eden Özgürlük Filosu Koalisyonu, önceki girişimlerinde kendilerini engelleyen İsrail askerlerini bu kez "kadınların gücü"yle aşarak Gazze'ye ulaşmayı hedefliyordu.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :