İsrail donanmasının Özgürlük Filosu'na müdahalesi

İsrail donanmasının Özgürlük Filosu'na müdahalesi

Arap Birliği ve İİT, İsrail'in Gazze ablukasını delmek için yola çıkan Zaytouna adlı gemiye uluslararası sularda müdahalesini kınadı

KAHİRE (AA) - Arap Birliği ve İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT), İsrail'in Gazze ablukasını delmek için yola çıkan kadın eylemcileri taşıyan Zaytouna adlı gemiye uluslararası sularda müdahalesini kınadı.

Arap Birliği'nin Filistin ve İşgal Altındaki Arap Toprakları İşlerinden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Said Ebu Ali, yaptığı yazılı açıklamada, tekrarlanan saldırıların, İsrail hükümetinin Gazze'deki abluka ile Filistin halkına yönelik şiddete devam etme konusundaki ısrarını ortaya koyduğunu belirtti.

Birleşmiş Millet Güvenlik Konseyi (BMGK) başta olmak üzere adalet ve barış yanlısı tüm uluslararası kurum ve kuruluşlara Gazze ablukasının kaldırılması çağrısında bulunan Ebu Ali, müdahale edilen gemidekilerin de serbest bırakılmasını istedi.

İİT Genel Sekreteri İyad Medeni de Gazze'deki ablukanın kaldırılması gerektiğini vurgulayarak, uluslararası toplumu, uluslararası kanunların uygulamaya konulması ve korunması konusunda sorumluluk üstlenmeye çağırdı.

Medeni de gemideki aktivistlerin tamamının serbest bırakılmasını istedi.

İsrail donanması, Gazze ablukasını delmek için 14 Eylül'de İspanya'dan yola çıkan Özgürlük Filosu Koalisyonu'na bağlı Zaytouna gemisine dün akşam uluslararası sularda müdahalede bulunmuştu. İsrail'in Aşdot Limanı'na çekilen gemide tamamı kadın 11 barış aktivisti ve iki gazeteci bulunuyordu.

İsrail, yaklaşık 2 milyon Filistinlinin yaşadığı Gazze Şeridi’ni 2006 yılından bu yana abluka altında tutuyor. İsrail donanması da bu tarihten beri “Gazze’ye özgürlük” sloganıyla yola çıkan gemilere hukuksuz şekilde müdahale ediyor.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :