İsrail Başbakanı Netanyahu:

İsrail Başbakanı Netanyahu:

"Suriye'den Lübnan Hizbullahına yapılan silah sevkiyatını engellemeye devam edeceğiz"

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Lübnan Hizbullahı ve İran'ın, Golan Tepeleri'nde yeni bir cephe açmasına izin vermeyeceklerini, Suriye'den Hizbullah'a yapılan silah sevkıyatını engellemeye devam edeceklerini belirtti. 

İsrail radyosunun haberine göre, Netanyahu, Jerusalem Post gazetesi tarafından Kudüs'te düzenlenen basın toplantısında, "Suriye'den Lübnan Hizbullahına giden silah sevkıyatını engellemeye devam edeceklerini" söyleyerek, Hizbullah ve İran'ın Golan Tepeleri'nde kendilerine karşı yeni bir cephe açmasına izin vermeyeceklerini ifade etti. 

Netanyahu, İsrail-Filistin çatışmasının Ortadoğu'daki şiddetin kaynağı olduğuna ilişkin basında yer alan yorumları, "Önceden de saçmaydı ancak halihazırda daha da saçma" şeklinde değerlendirdi. 

İsrail-Filistin barış görüşmelerinin "Filistin'in İsrail'i Yahudi bir devlet olarak tanıması"yla sonuçlanması gerektiğini dile getiren Netanyahu, "Müzakerelere önşartsız yeniden başlamaya hazırım. Ancak söz konusu müzakere sürecini, Filistinliler, İsrail'i Yahudi devleti olarak tanımadan sonlandırmayacağım" dedi. 

Filistin ve İsrail karşılıklı taahhütlerde bulunarak Temmuz 2013'te barış görüşmelerine yeniden başlamıştı. Bu bağlamda, İsrail, 1993 Oslo Antlaşması'ndan önce tutuklanan 104 Filistinli'yi serbest bırakmayı kabul etmiş, Filistin tarafı da süreç sonuna kadar BM'de gözlemci devlet olması hasebiyle kazandığı hakları kullanarak, İsrail'i uluslararası mahkemeler ya da kuruluşlara götürmeme taahhüdünde bulunmuştu. Ancak geçen yıl nisan ayında Filistinli gruplar, Fetih ve Hamas arasındaki milli mutabakatın ardından İsrail, barış görüşmelerini askıya aldığını ve ekonomik yaptırımlarda bulunacağını duyurmuştu.

Öte yandan Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, konuya ilişkin yaptığı açıklamalarda, müteaddit defalar İsrail'in Yahudi devleti olarak tanınmayacağını vurgulamıştı. 

AA

Kaynak:Haber Kaynağı