İsrail ateşkes girişimlerini engelledi

İsrail ateşkes girişimlerini engelledi

Ateşkes için Türkiye ve Katar ikilisi ABD ile ortak metin hazırladı

DOHA (AA) - Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun, İsrail'in Gazze'ye saldırılarının durdurulması ve ateşkes sağlanması için Katar Dışişleri Bakanı Halid Bin Muhammed El-Atiyye, Hamas Siyasi Büro Şefi Halit Meşal ve ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ile gün boyu süren görüşmelerin ardından ortak bir ateşkes önerisi metni oluşturuldu. Taraflara sunulan metni İsrail kısa sürede reddetti.

İsrail saldırılarının sonlardırılması için yürütülen ateşkes çabaları çerçevesinde sabah saatlerinde Katar'a giden Davutoğlu, Katarlı mevkidaşı ve Hamas lideri Meşal ile yaptığı görüşmelerde, tarafların hassasiyetlerini dikkate alan kalıcı bir ateşkesin parametrelerini ele aldı. 

Kaynaklardan edinilen bilgiye göre, uzun görüşmelerden sonra oluşturulan ateşkes şartlarının, ABD tarafına iletilerek metinlerin ortak hale getirilmesine çalışıldı.

Davutoğlu ve Kerry gün içinde telefonla birkaç kez görüşerek ortak bir metnin çıkmasını sağladılar.

Ardından Bakan Davutoğlu, Hamas'ın, son önerileri ciddi biçimde değerlendirmeye almasını sağladı.

Ancak Kerry'nin önerileri İsrail Başbaşakanı Binyamin Netanyahu'yu sunmasından kısa bir süre sonra İsrail'in teklifi reddettiği haberi geldi. 

Kaynaklar, Türkiye ve Katar'ın ABD tarafıyla temaslarının devam ettiğini, İsrail'in olumsuz tavrı nedeniyle tıkanan girişimlerin henüz sonuç vermediğini bildirdi. 

Kaynak:Haber Kaynağı