İspanyol hükümetinden Katalonya'ya karşı hamle

İspanyol hükümetinden Katalonya'ya karşı hamle

İspanya'da iktidar partisi, Katalonya'da bağımsızlık yanlısı girişimleri engellemek için meclise yasa tasarısı sundu

İspanya'da iktidarda olan Halk Partisi (PP), ülkenin doğusundaki Katalonya özerk yönetim bölgesinde son birkaç yıldır artan bağımsızlık yanlısı girişimler üzerine hazırladığı yasa tasarısını meclise sundu. 

Yasa tasarısında, Anayasa Mahkemesi'nin kararlarını çiğnemesi halinde İspanya'daki tüm özerk yönetim hükümetlerine ve kişilere görevlerinden uzaklaştırılma dahil olmak üzere 3 bin ila 30 bin avro para cezası verilmesinin öngörüldüğü belirtildi. 

PP'nin Meclis Grup Sözcüsü Rafael Hernando, yasa tasarısını acil görüşülmek üzere meclise sunduktan sonra basına yaptığı açıklamada, "Katalonya'nın bağımsızlığının kabul edilmemesi için yapılmış bir girişimdir" dedi.

PP'nin Katalonya bölgesindeki siyasi uzantısı Katalonya Halk Partisi'nin (PPC) lideri Xavier Garcia Albiol da "Anayasa Mahkemesi'nin kararlarını kimsenin çiğnemesine izin verilmemesini garanti eden bir yasa tasarısı sunulmuştur. Katalonya'yı İspanya'nın geri kalanından ayırmak isteyenlere çok açık bir şekilde 'Artık şaka bitti' mesajı verilmiştir. Katalonya'yı bölmek isteyenlere, mahkemelerin kararlarına saygı duymayanlara ve oyunun kurallarını hiçe saymaya çalışanlara karşı bir girişimdir" diye konuştu.

İspanya'da Anayasa Mahkemesi, 9 Kasım 2014 tarihinde yapılan referandum başta olmak üzere bu zamana kadar Katalonya'da yapılan bağımsızlık yanlısı tüm siyasi girişimleri "Anayasa'ya aykırı" gerekçesiyle iptal kararı vermişti. Katalonya özerk yönetimi buna rağmen yerel yasalar çıkararak bağımsızlık yanlısı girişimlerini sürdürürken gelecek 27 Eylül'de erken seçime gitme kararı almıştı. Şu anda Katalonya'da iktidarın en büyük ortağı olan Convergencia ve ana muhalefetteki Katalonya Cumhuriyetçi Solu (ERC) partileri "Junts pel Si" adıyla bağımsızlık yanlısı girişimlere destek bulmak için tek listeyle seçime gideceğini açıklamıştı.

Siyasi uzmanlar, PP'nin sunduğu ve eylül sonuna kadar mecliste görüşülmesi öngörülen yasa tasarının hedefinin, Katalonya özerk yönetim başkanı Artur Mas üzerinde baskı kurmak ve hatta gerekirse Mas'ı görevden uzaklaştırılmasını sağlamak olduğunu savunuyor. İspanya'da ana muhalefette olan Sosyalist İşçi Partisi (PSOE) lideri Pedro Sanchez, "PP'yi aşırı sağ parti haline gelmekle" suçlayarak "tek taraflı, sorumsuz, gereksiz ve sadakatsiz” olarak nitelendirdiği söz konusu tasarıya karşı olduklarını belirtti. 

Geçen mayıs ayında yapılan ülke genelindeki yerel seçimlerde ciddi oy toplayan Podemos ve Ciudadanos partileri de PSOE gibi PP'nin sunduğu yasayı sert dille eleştirdi.

 

 

AA

Kaynak:Haber Kaynağı