İspanya'daki "Değişim Yürüyüşü"

İspanya'daki "Değişim Yürüyüşü"

Podemos partisi lideri İglesias:

MADRİD (AA) - İspanya'da, ekonomik krizin etkisiyle kendiliğinden ortaya çıkan ve 2014'ün Ocak ayında siyasi parti yapılanmasına giden "Podemos"un başkent Madrid'de düzenlediği "Değişim Yürüyüşü"ne yüz binden fazla kişi katıldı. 

Yunanistan'da seçimleri kazanan SYRIZA'nın "kardeş partisi" olarak adlandırılan ve İspanya'da yapılan son anketlerde birinci parti olarak çıkan Podemos, yaptığı gösteri ile ülke demokrasi tarihinde şimdiye kadar iki partinin üstün olduğu, iktidarda olan Halk Partisi (PP) ile anamuhalefetteki Sosyalist İşçi Partisinin (PSOE) yanında üçüncü parti olarak boy gösterdi,

Kent merkezinde gösteriye katılım yoğun oldu. Yürüyüşün tamamlandığı Sol Meydanı'nda partililere hitap eden Pablo İglesias, "Değişim olabilir. Yunanistan bunu gösterdi" dedi. 

İspanya'da ekonomik krize karşı yapılan gösterilerin merkezi olan Sol Meydanı'na bir kez daha geldiklerini belirten İglesias, "Daha iyi bir ülke hayalini kuruyoruz. Ama Sol Meydanı'na hayal kurmaya gelmedik. Tam tersine hayallerimizi gerçekleştirmeye geldik" diye konuştu.

"Vatandaşların yönettiği bir Avrupa istiyoruz" ifadesini kullanan Podemos Genel Sekreteri İglesias, şöyle devam etti:

"Kim diyor olamaz diye? Yunanistan'da Syriza başardı. Yunanistan'da artık vatandaşları için çalışan, ciddi ve sorumlu bir iktidar var.  Diğer hükümetlerin yıllardır yapamadıklarını 6 günde yaptılar. Hiç kimse Yunanlılara yapması gerekenleri söyleyemez. İspanyollara da kimse ne yapacağını söyleyemez. İspanyollar kendi tarihlerinin ve değişimlerinin baş aktörü olmalıdırlar. Yukarıda birileri bizim yaptıklarımızı kaos ve ya deneme olarak adlandırıyor, aşağıdaki bizler ise demokrasi. PP'ye (İktidardaki Halk Partisi) karşı seçimleri kazanacağız." 

İspanya'yı bölenlerin "kemer sıkma politikası ve kesinti yapanlar" olduğunu savunan İglesias, "Hainlerin Don Kişot olmasına asla izin vermeyeceğiz. İnsanların gülümseme hakkı, egemenlik ve vatanımız satılık değil. Artık asla halksız bir ülke olamaz. Hayal kurabilir ve kazanabiliriz" dedi.

İspanyol polisi, Podemos'un "Değişim Yürüyüşü"ne katılımın 100 binden fazla olduğunu açıkladı. Gösteri sırasında çıkan izdihamdan dolayı sağlık görevlilerinin 21 kişiye müdahale etmek zorunda kaldığı bildirildi.

Kaynak:Haber Kaynağı