İspanya'da ulusal bayram protesto edildi

İspanya'da ulusal bayram protesto edildi

Amerika kıtasının keşfine atfen yapılan bayram dolayısıyla Madrid'de düzenlenen askeri geçite Katalonya ve Bask özerk yönetimlerinin başkanları ile bazı siyasi parti liderleri katılmadı- IU ve ERC partileri, 12 Ekim Ulusal Bayramı'nda askeri geçit ve diğe

MADRİD (AA) - İspanya'da, Amerika kıtasının keşfine atfen yapılan 12 Ekim Ulusal Bayramı dolayısıyla düzenlenen askeri geçit töreni, bazı siyasiler tarafından protesto edildi.

Başkent Madrid'de yapılan, 3 bin 400 askerin yürüdüğü resmi geçite başkanlık eden İspanya Kralı 6. Felipe, törene eşi Kraliçe Letizia ve kızları Prenses Leonor ve Prenses Sofia ile katıldı.

Yaklaşık 10 aydır hükümetin kurulamadığı İspanya'da geçici olarak görevi yürüten Başbakan Mariano Rajoy ve tüm bakanlar törende hazır bulunurken, bazı siyasi partilerin liderlerinin ve ülkedeki 17 özerk yönetimin başkanlarından özellikle ayrılıkçı görüşlü olanların töreni protesto ederek gelmemesi dikkati çekti.

Katalonya ve Bask özerk yönetimleri başkanları geçen yıllarda olduğu gibi bu yıl da törene katılmadı.

Ayrıca mevcut durumda ülkenin 3. büyük siyasi gücü olan radikal sol görüşlü Podemos partisinin lideri Pablo İglesias ile komünist görüşlü Birleşik Sol (IU) partisinin lideri Alberto Garzon da askeri geçit törenine gitmedi.

Bu arada IU ve Katalonya Cumhuriyetçi Solu (ERC) partileri, meclise sundukları önergede, 12 Ekim Ulusal Bayramı'ndaki askeri geçit ve diğer resmi törenlerin kaldırılmasını istedi. Ekonomik krizin yaşandığı bir dönemde askeri geçit için 800 bin avro ödenmemesi gerektiğini belirten IU ve ERC, zaten 28 Mayıs'ta kutlanan Silahlı Kuvvetler Günü'nde askeri geçit yapıldığını kaydetti.

- Resmi tatile rağmen kapılarını açtı

Öte yandan son dönemlerde bağımsızlık yanlısı girişimleriyle öne çıkan Katalonya'da, Podemos ve Halk Adaylığı Birliği (CUP) partileri koalisyonunun iktidarda olduğu Badalona Belediyesi, 12 Ekim Ulusal Bayramı'nı tanımayıp resmi tatile rağmen açık kaldı.

Badalona Belediyesi Başkan Yardımcısı Jose Tellez, belediye binası önünde mahkeme kararının yazılı olduğu kağıdı yırttıktan sonra 6 belediye meclis üyesi ile kapıyı açarak çalışmak için içeri girdi.

Badalona'nın yanı sıra Katalonya'daki bazı küçük belediyelerin de resmi tatili tanımayıp kapılarını açık tuttuğu belirtildi.

- Ulusal bayram karşıtı gösteri

Ayrıca Katalonya özerk yönetimi hükümetine dışarıdan destek veren radikal sol görüşlü ve ayrılıkçı CUP partisi, 12 Ekim Ulusal Bayramı'na karşı Katalanlara seferberlik çağrısı yaptı.

Küçük çaplı olaylarda Barcelona'daki Kristof Kolomb heykelinin üzerine boya atarak saldırı yapılırken, "12 Ekim-Kutlanacak hiçbir şey yok" başlığı altında ulusal bayram karşıtı gösteri organize edildi.

Kristof Kolomb'un Amerika kıtasına ilk kez ayak bastığı 12 Ekim 1492 tarihinin anılmasına dayanan etkinlikler, 1987 yılında yapılan yasal değişilikle İspanya Ulusal Bayramı olarak resmileştirilmişti.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :