İspanya'da sosyalistlerin lideri bir kez daha Sanchez

İspanya'da sosyalistlerin lideri bir kez daha Sanchez

İspanya'da ana muhalefetteki Sosyalist İşçi Partisinin liderliğine bir kez daha Pedro Sanchez seçildi

MADRİD (AA) - İspanya'da ana muhalefetteki Sosyalist İşçi Partisinin (PSOE) liderliğine bir kez daha Pedro Sanchez getirildi.

PSOE tarihinde ikinci kez üyelerin kullandıkları oylarla belirlenen liderlik seçiminde rakipleri Susana Diaz ve Patxi Lopez'i geride bırakan Pedro Sanchez, 1 Ekim 2016 tarihinde bıraktığı liderliği yeniden elde etti.

Sanchez oyların yüzde 50'sini alırken, Endülüs Özerk Yönetim Başkanı olan, en yakın rakibi Susana Diaz'ın oy oranı yüzde 40'ta kaldı. Eski başbakanlar Felipe Gonzalez ve Jose Luis Rodriguez Zapatero, parti liderliği için Susana Diaz'a destek veriyordu.

Sanchez, İspanya'da 20 Aralık 2015 ve 26 Haziran 2016 tarihlerinde yapılan genel seçimlerde PSOE'nin başbakan adayı olmuş ve iki seçimi de kaybetmişti. 45 yaşındaki Sanchez, 2015 yılında koalisyon ile azınlık hükümeti kurmaya çalışsa da meclisten güvenoyu almayı başaramamıştı.

2016'daki erken genel seçimlerin ardından parti yönetim kurulunun aldığı "çekimser oy kullanarak Halk Partisi lideri Mariano Rajoy'un azınlık hükümetinin güvenoyu almasının sağlanması" kararına karşı çıkan Sanchez, 1 Ekim 2016'da PSOE'deki Genel Sekreterlik görevinden istifa etmişti.

İspanya'daki siyasi otoriteler, ilk olarak PSOE içinde birlik sağlamaya çalışacak olan Sanchez'in, ekonomik krizle ortaya çıkan ve aldığı yaklaşık yüzde 20'lik oy oranıyla sosyalistleri bölen Podemos partisiyle anlaşması gerektiğini savunuyor.

İspanya genelinde 187 bin 949 PSOE üyesinin kayıtlı olduğu seçim için toplam 2 bin 907 parti merkezinde oy kullanıldı. Parti iç tüzüğüne göre Pedro Sanchez'in lider seçilmesinin ardından 24-28 Mayıs tarihlerinde PSOE'nin Federal Kongre üyeleri belirlenecek. 16-18 Haziran'da yapılacak PSOE Olağanüstü Genel Kurultayında ise Pedro Sanchez resmi olarak partinin yeni genel sekreteri ilan edilecek.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :