İspanya'da siyasi belirsizlik bitiyor

İspanya'da siyasi belirsizlik bitiyor

İspanya Kralı 6. Felipe, hükümeti kurma görevini bir kez daha Başbakan ve Halk Partisi lideri Rajoy'a verdi- Son 10 ayda iki genel seçimin yapıldığı İspanya'da, üçüncü bir seçime gitmemek için sosyalistlerin çekimser oyu ile sağ görüşlü Halk Partisi azınl

MADRİD (AA) - İspanya Kralı 6. Felipe, azınlık hükümeti kurmak için gerekli güvenoyu desteğini garanti eden Başbakan ve Halk Partisi (PP) lideri Mariano Rajoy'u bir kez daha hükümeti kurmakla görevlendirdi.

Bir yıl içinde üçüncü bir genel seçimin yapılmaması için anayasal zorunluluk gereği 31 Ekim akşamına kadar hükümet kurulması gereken İspanya'da, Kral 6. Felipe'nin iki gündür tüm siyasi parti liderleriyle gerçekleştirdiği görüşme turu tamamlandı. 10 ayda 5. kez siyasi parti lideriyle görüşme turu yapan Kral 6. Felipe, PP lideri Mariano Rajoy'u bir kez daha hükümeti kurmakla görevlendirdi.

Kral 6. Felipe ile görüşmesinin ardından basına açıklama yapan Rajoy, "İspanya, geçmişi olmayan bir siyasi süreçten geçiyor. Hükümeti kurup, ülkeyi yönetme, diğer partilerin desteğini alma ve güvenlerini kazanma zorunluluğum var. Önümüzdeki 4 yılda iktidarlık etmek istiyorum." dedi. İspanya'nın "Diyalog, karşılıklı anlayış ve işbirliği dönemine girdiğinin" altını çizen Rajoy, ekonomi, eğitim, sağlık ve özerk yönetimlerin mali hakları gibi çok önemli konularda reformlar yapmaları gerektiğini vurguladı.

Bu arada, Meclis Başkanı Ana Pastor, hükümetin güvenoyu alması için meclisteki oturumun yarın başlayacağını ve 350 sandalyeli mecliste salt çoğunluğun aranacağı ilk oylamanın 27 Ekim Perşembe günü olacağını açıkladı. Hükümetin güvenoyu almasının beklendiği, basit çoğunluğun arandığı ikinci oylamanın ise 29 Ekim Cumartesi günü yapılması öngörülüyor. 2011 yılından bu yana ülkeyi yöneten PP iktidarı, beklendiği gibi güvenoyunu alırsa, normal şartlarda 4 yıl daha iktidarlık etmeye devam edecek.

20 Aralık 2015 ve 26 Haziran 2016 genel seçiminden sonra ilk olarak 28 Temmuz'da, Kral 6. Felipe tarafından hükümeti kurmakla görevlendiren Rajoy, 31 Ağustos ve 2 Eylül tarihlerinde mecliste yapılan oylamalarda güvenoyu almayı başaramamıştı. Bu hafta sonu ikinci kez güven oylamasına gidecek Rajoy'un kuracağı hükümet, tarihindeki en büyük parti içi krizi yaşayan Sosyalist İşçi Partisi'nin (PSOE) aldığı, basit çoğunluğun yeterli olduğu 2. tur oylamada verilecek "çekimser oy" sayesinde güvenoyu almış olacak. Mevcut durumda 137 milletvekiline sahip PP'nin kuracağı azınlık hükümetine, dışarıdan liberal görüşlü Ciudadanos (32 milletvekili) ve Kanaria Koalisyonu (1 milletvekili) partileri destek veriyor. Rajoy'un yeni hükümetine şartlı destek veren Ciudadanos, 28 Ağustos'ta PP ile 150 maddelik bir anlaşma imzalamıştı.

- Halk Partisi iktidarına karşı "meclisi kuşatma" eylemi

Öte yandan, İspanya'da ekonomik krizle birlikte ortaya çıkan halk harekatı olan ve "Öfkeliler" olarak adlandırılan grup, güven oylaması için ikinci oylamanın yapıldığı gün "meclisi kuşatma" eylemi yapacağını duyurdu. "25S Koordinasyonu" adlı girişim tarafından yapılan açıklamada, İspanyol halkı "Mafya darbesine karşı demokrasi" başlığı altında, Halk Partisi'nin iktidarlığını protesto etmek için "meclisi kuşatma" eylemine çağırıldı. Eyleme, Podemos'un Galisya'daki kolu "En Marea" ve komünist görüşlü Birleşik Sol (IU) partileri de katılacağını açıkladı. Podemos lideri Pablo Iglesias ise "Sempati duyuyorum" dediği gösteriye katılmayacağını ancak "yanlarına giderek katılanları selamlayabileceğini" söyledi. PP lideri Rajoy da yeni kuracağı hükümete karşı yapılacak söz konusu eylemle ilgili "Gösteri yapmak anayasal bir haktır. Ve yasalara uygun olduğu sürece hiçbir sakıncası yoktur." değerlendirmesini yaptı.

İspanya'da ekonomik krizin en yoğun olduğu dönemlerde, ilk kez 25 Eylül 2012 tarihinde yapılan "meclisi kuşatma" eyleminde olaylar çıkmış, 27'si polis toplam 64 kişi yaralanmış ve 34 gösterici gözaltına alınmıştı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :