İspanya'da işçi sendikalarından yeni hükümete karşı ilk gösteri

İspanya'da işçi sendikalarından yeni hükümete karşı ilk gösteri

İspanya'da işçi sendikaları, 1 Kasım'da görevine başlayan azınlık hükümetine karşı ilk gösterisini yaptı- Sendika liderleri hükümete, "İsteklerimiz kabul edilene kadar eylemlerimizi sürdüreceğiz" mesajını verdi

MADRİD (AA) - İspanya'da ülkenin iki büyük işçi sendikası "İşçi Sendikaları Konfederasyonu" (CCOO) ve "Çalışanlar Genel Birliği"nin (UGT) çağrısıyla başkent Madrid'de hükümet karşıtı gösteri düzenlendi.

"Önce insanlar ve onların hakları. Bunları koru" ana temasıyla organize edilen gösteriye sol görüşlü siyasi partilerden Birleşik Sol (IU) ve Podemos da destek verdi. 1 Kasım'da görevine başlayan sağ görüşlü Halk Partisinin (PP) kurduğu azınlık hükümetine karşı ilk gösterilerini yapan sendikalar, hükümetle başlayan diyaloğun "gerçekçi çözümler üretmesi için her türlü sosyal ve siyasi baskıyı yapacaklarını" savundu. "Hükümete karşı ne kadar eylem yapmamız gerekiyorsa o kadar yapacağız" diyen sendika liderleri, "İsteklerimiz kabul edilene kadar eylemlerimizi sürdüreceğiz. Kaybedilen hakların geri verilmesini istiyoruz." açıklamasında bulundular.

Sendikalara göre, gösteriye 30 bin kişi katıldı. Kent merkezinde yapılan yürüyüş sırasında sık sık "Sabit iş, onurlu maaş ve garanti edilen emeklilik istiyoruz" sloganları atıldı.

Amelia Gonzalez adlı bir sendika temsilcisi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ülkenin en büyük sorununun işsizlik olduğunu belirterek "Biz görüntü vermek ya da gazetelere çıkmak için buraya gelmedik. Hükümet ile başlayan diyaloğun gerçek olmasını, hükümetin bizim mücadelemizi unutmamasını istiyoruz. Eşit şartlarda masaya oturup, kalite bir iş olanağını ve kesintilerin artık bitmesini müzakere etmek istiyoruz." ifadesini kullandı.

Hükümet kanadı ise sendikaların diyaloğa başlar başlamaz gösteri düzenlemesini eleştirdi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Fatima Banez, "Sendikaların yapması gereken, masaya oturup, diyalog kurup, müzakere etmektir." dedi.

İspanya'nın ekonomik krizle yoğun bir şekilde mücadele ettiği 2011-2014 yılları arasında çıkartılan ve işçi sendikalarının kaldırılmasını istediği "çalışma reformunu" bir kez daha savunan Banez, "Krizi fırsata dönüştüren yasaları kaldırmak, alt üst etmek veya değiştirmek barbarlık olur. Arabuluculara ve denk geldiğimizde sendika liderlerine hep soruyorum. Çalışma reformunda hoşunuza giden hiçbir şey yok mu? Her gün 2 bin 200 kişiye istihdam sağlanmasını da sevmiyorlar." diye konuştu.

Son yıllarda yapılan anketlerde İspanyolları en çok endişelendiren sorunların başında işsizlik ve ekonomik problemler gelirken, işsizlik oranı 6 yıl sonra ilk kez yüzde 20'nin altına inerek geçen ekim ayında yüzde 18,91 olarak açıklanmıştı.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :