İspanya'da hükümet kurma çalışmaları

İspanya'da hükümet kurma çalışmaları

Hükümeti kurmakla görevlendirilen Sosyalist İşçi Partisinin lideri Sanchez, Başbakan Rajoy ile görüştü- Sanchez: - "PP ile hiçbir şekilde hükümet kurmayacağız ama geçmişte olduğu gibi şimdi de devlet meselelerinde birlikte hareket edeceğiz"

MADRİD (AA) - İspanya'da hükümeti kurmakla görevlendirilen Sosyalist İşçi Partisinin (PSOE) lideri Pedro Sanchez, Halk Partisi (PP) ile hiçbir şekilde hükümet kurmayacaklarını bildirdi.

Sanchez, hafta başından beri siyasi parti liderleriyle yaptığı görüşmeler kapsamında, seçimlerden birinci çıkan PP lideri ve Başbakan Mariano Rajoy ile İspanyol Meclisi'nde bir araya geldi.

Genel seçimlerin ardından ülkenin iki büyük partisinin liderlerini buluşturan görüşme, yaklaşık yarım saat sürdü. Rajoy'un kameralar karşısında Sanchez ile el sıkışmaktan kaçınması dikkat çekerken, iki lider ayrı ayrı basın toplantısı düzenledi.

Sanchez, yaptığı açıklamada, PP ile hiçbir şekilde hükümet kurmayacaklarını ama geçmişte olduğu gibi şimdi de toprak bütünlüğü ve terörizmle mücadele gibi devlet meselelerinde birlikte hareket edeceklerini bildirdi.

Seçimlerinde 15 milyondan fazla İspanyolun, "Rajoy hükümetinin bitmesini istediğini" ifade eden Sanchez, "PP şu anda 'Biz iktidar olmazsak İspanya'da sorunlar artacaktır' diye korku kampanyası yürütüyor. Ama bu doğru değil. İspanya'da değişim hükümeti olduğunda sorunlar çözüme ulaşacaktır" diye konuştu.

Sanchez, hükümeti kurmak için desteklerine ihtiyaç duyduğu Podemos ve Ciudadanos partileriyle müzakerelerin devam ettiğini, ayrıca Bask ve Katalan siyasi partilerinden de "değişim hükümeti" için destek istediğini kaydetti.

PP dışında Meclis'teki tüm siyasi partilere "Ortak noktalarımızı bir yere, farklı görüşte olduğumuz konuları farklı bir yere koyalım ve ortak olduğumuz noktalarla İspanya'da değişim hükümetini kuralım. Farklı olduğumuz noktaları da meclis içerisinde diyalogla çözmeye çalışalım" mesajı verdiğini söyleyen Sanchez, hükümeti kurmak için müzakere yürüttüğü diğer siyasi partilerle ay sonuna kadar anlaşmayı varmayı umduğunu kaydetti.

- "En iyi seçenek PP-PSOE-Ciudadanos büyük koalisyonudur"

Başbakan Mariano Rajoy da PP ve PSOE'nin "terörizmle mücadele ve ulusal birliğin koruması" konularında ortak devlet politikası izlemeye devam ettiğini, anayasal reform konusunda ise getirilecek somut önerilere göre değerlendirmede bulunacaklarını dile getirdi.

PP'nin 20 Aralık'taki genel seçimlerden 1. parti olarak çıkmasından dolayı "olası bir hükümete liderlik etmesinin demokratik hakkı" olduğunu ifade eden Rajoy, şunları kaydetti:

"İspanya için en iyi seçenek PP-PSOE-Ciudadanos büyük koalisyonudur. PSOE, en fazla oyu alan ve en fazla milletvekiline sahip olan PP'nin iktidara gelmesini kolaylaştırmalı. Bu görüşümü PSOE lideri Sanchez'e bir kez daha ilettim. İspanya'nın istikrarlı bir hükümete ihtiyacı vardır. Herkes 4 yıl önce hükümete geldiğimiz İspanya'nın dış finans yardımı alıp almamasını tartıştığını unuttu. Bugün bizim sayemizde ekonomik büyümeye tekrardan geçildi ve istihdam arttı. Ekonomi çok ciddiye alınması gereken bir konu. Ayrıca İspanya'da Katalonya'da, ülke dışında da Çin'de, Avrupa'da ve Yunanistan'da yaşanan gelişmelerden çok endişe duyuyorum."

- AB Zirvesi ve sığınmacı krizi de gündeme geldi

İki liderin görüşmede, gelecek hafta Brüksel'de gerçekleştirilecek ve İngiltere'nin AB'de kalmak için öne sürdüğü şartlarla ilgili kararın alınacağı AB Zirvesi ile Avrupa'daki sığınmacı sorununu da ele aldığı öğrenildi.

Ülkede 20 Aralık'ta yapılan seçimlerde 1'inci parti çıkan ancak tek başına iktidara gelecek çoğunluğu elde edemeyen PP'nin lideri Rajoy'un "yeterli desteğim yok" gerekçesiyle hükümet kurma görevini reddetmesinden sonra Kral 6. Felipe, 2 Şubat'ta görevi ülkedeki ikinci büyük siyasi parti olan PSOE'nin lideri Sanchez'e vermişti.

350 sandalyeli İspanyol Meclisi'nde hükümetin güven oyu alabilmesi için 176 oya ihtiyacı bulunuyor. Genel seçimlerde PP 123, PSOE 90, Podemos 69, Ciudadanos 40, Katalonya Cumhuriyetçi Solu 9, Katalonya'da faaliyet gösteren Demokrasi ve Özgürlük 8, Bask Milliyetçi Partisi 6, Birleşik Sol 2, Bildu 2, Kanarya Koalisyonu ise 1 sandalye kazanmıştı.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :