İspanya'da gösterilere kısıtlama ve para cezası

İspanya'da gösterilere kısıtlama ve para cezası

İspanya'da iktidar partisinin çıkardığı, muhalefetin ise Anayasa Mahkemesine götürerek itiraz ettiği gösteri haklarının kısıtlanıp para cezalarının getirilmesini içeren "Vatandaş Güvenliği Yasası" 1 Temmuz itibariyle yürürlüğe giriyor- Başkent Madrid ve b

MADRİD (AA) - İspanya'da ekonomik krizin etkisiyle çoğalan gösterilere ve "Meclisi kuşatma" adıyla yapılan eylemlere karşı iktidardaki sağ görüşlü muhafazakar Halk Partisi'nin (PP) çıkardığı "Vatandaş Güvenliği Yasası" 1 Temmuz 2015 itibariyle resmen yürürlüğe girecek.

"Polis devleti kurmaya çalışmak, gösteri haklarını kısıtlamak ve faşist düzeni geri getirmek" gerekçeleri ile yeni yasayı protesto eden çok sayıda sivil toplum örgütü üyesi, başta başkent Madrid olmak üzere ülkenin birçok önemli şehrinde gösteri düzenledi.

Madrid'de Atocha İstasyonu'ndan Sol Meydanı'na kadar yapılan yürüyüşe katılan sivil toplum örgütleri, ağızlarını bantla kapatıp yeni yasanın "halkı susturmaya çalışmak olduğunu" savundu.

Greenpeace adlı çevreci uluslararası sivil toplum örgütü de İspanya Parlamentosunun ünlü aslanlı kapısına atfen yaptırdığı bir aslan heykelciğinin ağzını bantladı.

Gösteriye katılanların parlamento binasına yaklaşmalarına izin verilmezken, bina çevresine demir parmaklıklar konuldu. Gösteri sırasında ayrıca borç krizi ile mücadele eden ve halkı zor günler geçiren Yunanistan için de destek içerikli slogan atıldı. 

Yeni yasa ile parlamento, senato, Avrupa Parlamentosu, büyük mahkemeler, borsa binası gibi önemli yerlerin önünde eylem yapmak yasaklanırken, yasaya karşı gelenlere küçük olaylarda 100 ila 600 avro, büyük olaylarda ise 30 bin ila 600 bin avro para cezası verilmesi öngörülüyor.

"Vatandaşlık Güvenliği Yasası"nda en çok öne çıkan maddeler, şimdiye kadar olanın tersine parlamento ve senato binaları önünde gösteri yapılması, gösterilerde polislerin fotoğraflarının çekilmesi, ipotek mağdurlarının evden çıkartılmalarını önlemek için eylem yapılması, geçmişte özellikle Greenpeace adlı çevre örgütünün sık yaptığı bir eylem olan büyük ve önemli binaların çatılarına çıkarak pankart asılması, güvenlik güçlerine karşı barışçıl direniş gösterilmesi yasaklanıyor.

"Vatandaş Güvenliği Yasası" ile ilgili İspanya'da muhalefet partileri ve bazı sivil toplum örgütleri tarafından Anayasa Mahkemesine itirazda bulunuldu.

İspanya'da ekonomik krizin etkisiyle son yıllarda gösteri sayısında büyük artış yaşanırken, 2013 yılında sadece Madrid'de 4 binden fazla gösteri yapılmıştı.

Parlamentoyu kuşatma veya Sol Meydanı'nda toplanma eylemleri sonunda ise polis ile göstericiler arasında olaylar çıkmış ve çok sayıda kişi gözaltına alınmıştı. 

AA

Kaynak:Haber Kaynağı