İspanya'da genel seçimler aralık ayında yapılacak

İspanya'da genel seçimler aralık ayında yapılacak

İspanya Başbakanı Mariano Rajoy, genel seçimlerin 13 veya 20 Aralık'ta yapılacağını açıkladı

İspanya Başbakanı Mariao Rajoy, genel seçimlerin öngörüldüğü gibi aralık ayında yapılacağını söyledi.

Rajoy, bir İspanyol radyosuna verdiği demeçte, genel seçimler için son tarihin 20 Aralık olduğunun hatırlatılması üzerine, "Genel seçimler 2016 yılı bütçesi onaylandıktan sonra gerçekleşecek çünkü bu bir güvenilirlik ve olumluluk yaratacaktır. Yeni hükümetin 2011'de bizim karşılaştığımız durumla karşılaşmasını istemiyorum. Bütçe onaylandıktan sonra seçim tarihini açıklayacağım" dedi.

Seçimlerin aralık ayında yapılacağını belirten Rajoy, "En büyük olasılık 20 Aralık gibi görünüyor ama buna yakın başka bir tarih de (13 Aralık) var" açıklamasında bulundu.

İspanya'da ana muhalafetteki Sosyalist İşçi Partisi (PSOE) ile ekonomik krizin etkisiyle ortaya çıkan ve ilk kez genel seçimlere katılacak Podemos arasında genel seçimlerin ardından olası bir hükümet koalisyonu yapılması tartışmalarını da eleştiren Rajoy, PSOE-Podemos arasındaki olası bir koalisyonun "İspanya için kötü olacağını" vurguladı.

Ülkede şimdiye kadar seçimlerde en fazla oyu alan partinin iktidar olduğunu hatırlatan Rajoy, olası bir PSOE-Podemos koalisyonunun "demokratik değil, vatandaşların arzusuna saygı duymayan bir hareket olacağını" savundu.

Öte yandan ülkenin en büyük sorunu haline gelen, bağımsızlık yanlısı girişimlerin çoğaldığı Katalonya krizi hakkında da görüşlerini dile getiren Rajoy, "Bağımsız bir Katalonya olasılığı hiçbir şekilde gerçekleşmeyecek. Katalanlar, İspanyol ve Avrupalı olmaya devam edecek" dedi. 

Katalonya'daki bağımsızlık girişimlerini "bir zırvalık" olarak nitelendiren Rajoy, Katalonya'da 27 Eylül'de yapılacak özerk yönetim seçimleri sonrasında olası bir bağımsızlık ilanına karşı "hukuk devletinin verdiği tüm imkanları kullanacaklarını" söyledi.

Katalonya Özerk Yönetim Hükümeti Başkanı Artur Mas'ın "Bask ve Navarra bölgelerindekine benzer İspanyol devleti ile yeni bir mali anlaşma yapmak için çok ısrarcı olduğunu ve bunun için bağımsızlık ilan etme tehdidini ortaya attığını" kaydeden Rajoy, "Başbakan olarak zorunluluklarımdan biri diyalog kurmaya çalışmaktır ama aynı zamanda ulusal egemenlik ve sosyal birliği korumak da benim zorunluluğumdur" diye konuştu.

Rajoy, ayrıca partisinin meclise sunduğu "Anayasa Mahkemesinin kararlarını çiğnemesi halinde bir özerk yönetim hükümeti veya temsilcisinin yine Anayasa Mahkemesince para cezası alması hatta görevinden uzaklaştırılmasına" hak tanıyan yasa tasarısını da savunarak, bu tasarıyı sert dille eleştiren PSOE ile uzlaşmaya çalışacağını ifade etti.    

İspanya'da bu zamana kadar yayınlanan anketlerde, şu anda iktidarda olan ve Başbakan Mariano Rajoy'un genel başkanı olduğu Halk Partisi (PP) tek başına iktidara gelebilecek çoğunluğu elde etmekten uzak olsa da 1. parti görünüyor.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı