İspanya'da demografik sorunlar alarm veriyor

İspanya'da demografik sorunlar alarm veriyor

Ülkede son iki yıldır ölümler doğumlardan daha fazla çıkınca ülkedeki demografik sorunlar alarm vermeye başladı

MADRİD (AA) - İspanya'da 2015 ve 2016'da ölümler doğumlardan daha fazla çıktı.

İspanya Ulusal İstatistik Enstitüsünün (INE) yayınladığı "Doğal Nüfus Hareketi" raporuna göre, 2016 yılında 409 bin 99 ölüm, 408 bin 384 doğum olduğu bildirildi.

Raporda, ülkede son iki yıldır ölümlerin doğumdan daha fazla olmasına ve buna bağlı demografik sorunların kemikleşmeye başlamasına dikkat çekildi.

Özellikle doğum sayılarında ciddi bir düşüş olduğu, ekonomik krizin başladığı 2008 yılından bu yana doğum sayısının yüzde 21,4 oranında azaldığı vurgulandı.

INE, 2016 yılında her bin kişiye düşen doğum sayısı ortalamasını 8,8 olarak verirken kadınların çok daha geç yaşta anne olduklarının altını çizdi.

İspanya'da ilk kez anne olan kadınların ortalama yaşının 32,5'e çıktığı ve bunun ülkede bir rekor olduğu belirtildi. Ayrıca İspanyol kadınların, ülkede yaşayan yabancılara nazaran 3 yaş daha geç anne oldukları kaydedildi.

Bu arada İspanya'da yaşam süresinin de artmaya devam ettiği, ortalamanın erkeklerde 80,4, kadınlarda ise 85,9 yaşa kadar çıktığı bildirildi.

INE, iş piyasası, üreticilik, verimlilik veya emeklilik ve kredi sistemleri esas alındığında İspanya'daki mevcut demografi piramidinin ülkenin geleceği açısından alarm verdiği uyarısında bulundu.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :