İspanya'da Açılan "Hatıralarda Kudüs" Sergisi

İspanya'da Açılan "Hatıralarda Kudüs" Sergisi

IRCICA Genel Direktörü Dr. Halit Eren:- "Değişik din ve kültürlerin Osmanlı döneminde Kudüs'te nasıl yaşadıklarını bu fotoğraflarda görebiliyorsunuz. Her dine, değişik inanca gösterilen tolerans bu fotoğraflara yansıyor"- "Bugün Kudüs'te maalesef bir yerd

MADRİD (AA) - İspanya'nın başkenti Madrid'de "Hatıralarda Kudüs" fotoğraf sergisinin açılmasını sağlayan İslam, Tarih, Sanat ve Kültür Araştırma Merkezi (IRCICA) Genel Direktörü Dr. Halit Eren, sergide yer alan fotoğrafların Osmanlı döneminde Kudüs'te farklı inançlara gösterilen hoşgörüyü yansıttığını, bugünse Kudüs'te birçok zorluğun görüldüğünü, fotoğrafları görenlerin de bugünün Kudüs'ü ile kıyaslama yaptığını söyledi.

IRCICA Genel Direktörü Eren, Arap ve Müslüman Dünyası Araştırmalar Enstitüsü Casa Arabe'deki serginin çok önemli olduğunu ve olumlu tepkiler aldıklarını belirtti. Eren, "Çünkü görenler Kudüs ile ilgili hemen bugün ile kıyaslama yapıyor. Bugün Kudüs'te maalesef bir yerden bir yere geçilirken çok ciddi zorluklar yaşanıyor. Müslümanların Mescid-i Aksa'ya girişlerine bile bazen izin verilmiyor. Yaş sınırlaması getiriyorlar ama Osmanlı döneminde Kudüs'te Hristiyanlar da Yahudiler de Müslümanlar da kendi ibadet yerlerine serbestçe girebiliyorlardı" diye konuştu.

IRCICA'nın koleksiyonunda 70 bin tarihi fotoğraf olduğunu ve bunların 38 bininin Sultan II. Abdülhamid döneminin fotoğrafları olduğunu kaydeden Eren, bu sergiyi Türkçe, İngilizce ve Arapça olarak hazırladıkları Osmanlı döneminin Kudüs'ü ile ilgili büyük fotoğraf albümünden sonra hayata geçirdiklerini ifade etti. 

Eren, 19. yüzyılın ikinci çeyreği ile 20. yüzyılın Birinci Dünya Savaşı'na kadar olan diliminde çekilmiş fotoğrafların yer aldığı serginin zamanın dokusu ve sosyal hayatını yansıttığını vurguladı. IRCICA Genel Direktörü, "Değişik din ve kültürlerin Osmanlı döneminde Kudüs'te nasıl yaşadıklarını da bu fotoğraflarda görebiliyorsunuz. Her dine, değişik inanca gösterilen tolerans bu fotoğraflara yansıyor. O dönemde her dinin mensubu kendi dininin gerekliliğini, ibadetini oradaki merasimlerini serbestçe yapabiliyorlardı" ifadesini kullandı.

Eren, ayrıca IRCICA olarak Filistin ile ilgili projelerinin devam edeceğini duyurarak, çalışmaları hakkında şu bilgileri verdi:

"10 yıllık (Kudüs 2015) projemiz bu yıl sona erecek. Her yıl tarihi eserleri incelemek üzere Filistin'e ekipler gönderdik. İstanbul'da Avrupa'nın farklı üniversitelerinden uzmanların da katıldığı seminerler düzenledik. Buradaki amacımız tarihi eserleri incelemek, restorasyon sürecinde bunların altyapısını hazırlamak oldu. Bunun dışında 16. asırdan bu yana Filistin ile ilgili Osmanlı arşivini taradık ve hazırladığımız özetleri yakında sunacağız. Osmanlı döneminde Filistin'deki kadı seçimleri, mahkeme kararlarını da ciltler halinde yayınlayacağız. Ayrıca Kudüs'te sur içindeki tarihi binaların restorasyonu için çalışma yürütüyoruz ama İsrail tarafından ciddi engellemelerle karşılaşıyoruz." 

"Hatıralarda Kudüs" sergisi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yaptığı açılışla ilk olarak Türkiye'de, ocak ayında da Ramallah ve ardından Kudüs'te sergilenmişti. Madrid'de üç hafta açık kalacak serginin bir sonraki durağının Paris olması planlanıyor.

Kaynak:Haber Kaynağı