İspanya Meclisinden Franco'nun mezarının yerini değiştirme kararı

İspanya Meclisinden Franco'nun mezarının yerini değiştirme kararı

İspanya Meclisi, diktatör Franco ve faşist görüşlü Falange partisinin kurucusu Rivera'nın kalıntılarının Valle de los Caidos anıtında bulunan mezarından taşınması yönünde karar aldı

MADRİD (AA) - İspanya Meclisi, diktatör Francisco Franco ve faşist görüşlü Falange partisinin kurucusu Jose Antonio Primo de Rivera'nın kalıntılarının Valle de los Caidos anıtındaki mezardan taşınması kararı aldı.

Ana muhalefetteki Sosyalist İşçi Partisinin (PSOE) 1939-1975 döneminde ülkeyi yöneten Franco'nun mezarının taşınması yönünde verdiği önerge mecliste 198 evet, 140 çekimser ve 1 hayır oyu ile kabul edildi. Kararın herhangi bir yaptırımı olmasa da siyasi ve sembolik değeri olduğu belirtildi.

Azınlık hükümeti sağ görüşlü Halk Partisi (PP), Franco'nun kalıntılarının çıkarılmasına karşı olduğu açıklarken Katalonya Cumhuriyetçi Solu Partisi (ERC) de "siyasi fırsatçılık yapıldığı ve kapsamı dar tutulduğu" için çekimser oy kullandı.

Kararda hükümetten, diktatör Franco ve Falange partisinin kurucusu Rivera'nın kalıntılarının "acil bir şekilde" Valle de Los Caidos'dan çıkartılıp, mezarların taşınması istendi. Kararda ayrıca Valle de los Caidos'da gömülü olan, İç Savaş'ta yaşamını yitiren ulusalcı ve cumhuriyetçilerden yaklaşık 33 bin kişinin kalıntılarının çıkarılıp, DNA testleriyle kimliklerinin belirlenmesi ve mezar taşlarının dikilmesi talep edildi.

Franco'nun talimatıyla 1940-1958 yıllarında inşa edilen Valle de los Caidos anıtı Madrid'in yaklaşık 40 kilometre kuzeyinde bulunuyor. İspanya'nın kültürel mirasları listesinde yer alan ve içinde bir büyük kilisenin de olduğu anıtta Falange partisi üyelerince anma törenleri düzenleniyor.





AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :