İspanya-Fransa-Portekiz enerji zirvesi

İspanya-Fransa-Portekiz enerji zirvesi

İspanya, Fransa ve Portekiz ile AB temsilcileri arasında enerji bağlantıları konulu bir zirve gerçekleşti

MADRİD (AA) - Avrupa Birliği (AB) finansmanları kullanılarak İspanya, Fransa ve Portekiz arasında yeni enerji bağlantıları projelerinin değerlendirildiği mini bir zirve bugün İspanya'nın başkenti Madrid'te yapıldı.

İspanya Başbakanı Mariano Rajoy'un ev sahipliğindeki zirve için Portekiz Başbakanı Pedro Passos Coelho, Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, AB Komisyonu Başkanı Jean Claude Juncker, AB Yatırım Bankası Başkanı Werner Hoyer, AB Enerji ve İklim Değişikliği Komiseri Miguel Arias Canete Madrid'deki Başbakanlık binası Moncloa'da bir araya geldi.

Geçtiğimiz Kasım ayında AB Komisyonu Başkanı'nın açıkladığı ve kamuoyunda "Juncker Planı" olarak adlandırılan 315 milyar avroluk yatırım planının bir uzantısı olarak gerçekleştirilen toplantıda Portekiz-İspanya-Fransa arasında enerji bağlantılarıyla ilgili AB'ye sunulacak somut projeler ele alındı.

"Madrid deklarosyonu" adı altında ortak enerji projelerinin belirlendiği toplantı sonrasında yapılan açıklamalarda, "Midcat" olarak adlandırılan İspanya'nın doğusundaki Katalonya ile Fransa'nın güneyini birbirine bağlayan gaz boru hattı projesinin hayata geçirilmesi konusunda anlaşmaya varıldığı bildirildi.

"Herkesin refahı için en düşük ücrette evlere enerji ulaştırmak istiyoruz" diyen İspanya Başbakanı Rajoy, "enerji ile ilgili dünyanın istikrarsız bölgelerine olan bağımlılığı azaltmayı, farklı kaynakları ve yenilenebilir enerji projeleri kullanmayı hedeflediklerini" söyledi. 

Portekiz Başbakanı Coelho da "En verimli ve tüketici için en ucuz fiyatı olan enerjiyi sağlamak için çalışıyoruz. 3 ülke de gaz tedarik edilmesinde uluslararası bağlantılarını genişleterek güvenliklerini artırma konusunda anlaştı" dedi.

- Juncker ve Rajoy, Yunanistan'dan gelen suçlamaları yalanladı

Öte yandan son günlerde Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras tarafından dile getirilen ve bazı Avrupa gazetelerinde ortaya atılan "İspanya ve Portekiz hükümetlerinin, Yunanistan'da iktidara gelen Syriza'yı düşürmek için plan yaptığı" iddiaları da basın toplantısında gazeteciler tarafından soruldu.

"İspanyol halkı için ne kadar refah ve zenginlik istiyorsam Yunan halkı için de o kadar istiyorum. Yunanistan'ın büyümesini, istihdam yaratmasını ve bunu yaparken de vaatlerini yerine getirmesini arzu ediyoruz" diyen İspanya Başbakanı Rajoy, Yunanistan ile ilgili İspanyol hükümetine yöneltilen iddiaları yalanladı.

Yunanistan ile ilgili İspanya ve Portekiz'in pozisyonuna ilişkin iddiaları "yersiz" olarak değerlendiren Rajoy, "İspanya'nın aldığı tüm kararlar AB'nin yararınadır. İspanyol hükümetinin tutumu Yunanistan'ın da aralarında olduğu tüm müttefiklerimizle en iyi ilişkilere sahip olmaktır. Umarım onlar için her şey yolunda gider. En iyi dileklerim Yunan halkıyladır" diye ekledi.

AB Komisyonu Başkanı Juncker da, Yunanistan hükümetine karşı "hiçbir şeytani plan olmadığını, Yunan ulusunun büyük onuruna saygı gösterilmesi gerektiğini" vurguladı.

Kaynak:Haber Kaynağı