'İslamofobi'yi yıkmaya geldiler

'İslamofobi'yi yıkmaya geldiler

12 ülkeden dünyaca ünlü oyuncuların yer aldığı 'Islamophobia’ filminin çekimleri için Konya’ya gelen Amerikalı ünlü aktör Adam Dormi ve Amerikalı Yapımcı Harun Sevimli film hakkında gazetemize özel açıklamalar yaptı

Yönetmen ve senaristliğini Ömer Sarıkaya'nın üstlendiği ve tüm geliri insani yardımda kullanılacak "İslamofobi" filminin Türkiye ayağı Konya ve Antalya’da olacak. Konya’da çekim için mekan keşfi yapmaya gelen Ünlü oyuncu Adam Dormi ve Amerikalı Yapımcı Harun Sevimli, Konya Rixos Otel’de gazetemize filmin ortaya çıkışını ve içeriği hakkında konuştular.

islamofobi--(13).jpg

MEVLANA HAYRANIYIM

Konya’yı ve Hz Mevlana’yı çok sevdiğini anlatan Adam Dormi, Konya’ya gelmenin mutluluğunu yaşadığını söyledi. Yaklaşık 12 ülkeden ünlü oyuncuların yer aldığı filmde, ‘Omar’ karakterini Adam Dormi oynayacak. Filmin bazı sahnelerinde ‘Omar’ rüyasında, Hz  Mevlana ile birkaç kez mukavele yapacak.

Hz Mevlana Celaladdin Rum-i hayranı olduğunu dile getiren ünlü oyuncu Dormi, “Hz. Mevlana’yı Amerika’da yaşayan Müslüman arkadaşlarım tarafından öğrendim. İlk başlarda birkaç sözünü ve şiirini okudum. Daha sonra Hz. Mevlana’nın farkını gördüm ve detaylı araştırmaya başladım. Yaptığım tüm araştırmalarımda Hz. Mevlana’nın tüm dünyaya örnek olacak sevgi ve barış insanı olduğunu anladım. Mevlana sevgi demek, sevgi ise birlik demektir. Her nerede sevgi varsa orada birlik vardır. Mevlana Celeladdin Rumi hayranıyım ve uzun zamandır hayatını araştırıyorum. Birlik beraberlik içinde yaşamamızı gösteren birçok etken var. İnsanlar olarak bizi kendi halimize bıraksalar, aramızda hiçbir problemin kalmayacağına inanıyorum” dedi.

islamofobi--(18).jpg

TEKLİFİ HEMEN KABUL ETTİM

Filmde oymayı kendisi için gurur verici olduğunu söyleyen Amerikalı ünlü aktör Adam Dormi, Hz. Mevlana’yı araştırırken ‘İslamofobi’ filminin teklifi geldiğini söyledi. Filmin konusunu beğendiğini ve tam kendisine göre bir filmde oynayacağı için çok mutlu olduğunu da aktaran Dormi, ““Film uluslararası bir proje olduğu için ve özellikle birlik ve beraberlik konusu olduğu için bu filmde oynamayı kabul ettim. Bu konuda çok iyi niyetler olduğunu gördüm. Özellikle arkadaşım Sharon Stone tavsiye etti. Özellikle sevgi konusunda bir film olacağı için bende bu filmde daha iyi oynayacağıma inanıyorum” şeklinde konuştu.

İSLAMOFOBİ DÜŞÜNCESİ KIRILMASI GEREKİYOR

Amerika ve Avrupa’da yükselen İslamofobi anlayışının kırılması gerektiğine vurgu yapan Adam Dormi, “Özellikle batı dünyasında İslam’a karşı kötü algı giderek yaygınlaşıyor. Ben bunu kırmak için neler yapabilirim diye düşünürken böyle bir filmde oyuncu olma teklifi geldi. Ben bu duruma aydınlık getirmek istiyorum ve bu kötü algıyı ortadan kaldırmaya çalışacağım. İslam dininin temelinde ve yaşamında asla kötülüğe yer yok. İslam coğrafyalarında da insanlar birlik ve huzur içinde yaşıyorlar. Fakat, Müslümanlar tüm dünyaya kötü olarak gösteriliyor. Bunu düşünceyi ortadan kaldırmak istiyoruz. Bunun da tüm dünya olarak yapmamız lazım” diye konuştu.

islamofobi--(16).jpg

MENAJERİNİ DİNLEMEDİ

 Türkiye’ye gelme kararı aldıktan sonra arkadaşları tarafından birçok tepkiyle karşılaştığını anlatan Adam Dormi, içinde bazı endişeler oluşmaya başladığını söyledi. Adam Dormi karşılaştığı tepkileri şöyle anlattı; “İlk zamanlarda benim Türkiye’ye geleceğim duyan bazı arkadaşlarım bunun doğru olmadığını söylediler. Birçok arkadaşım Türkiye’de terör olaylarının olduğunu, sürekli bombaların patladığını ve kötü bir ülke olduğunu söylüyorlardı. Hatta menejerim bile Türkiye’ye gelmeme karşı çıktı”

 SEAN STONE, TÜRKİYE’Yİ ÖNERDİ

Türkiye’ye gelme kararı aldıktan sonra kendisinde bazı endişelerin oluşmaya başladığını anlatan Adam Dormi, dünyaca ünlü yönetmen Oliver Stone’nin oğlu Sean Stone’nun Türkiye’ye gelmesinde büyük katkısı olduğunun aktardı. Arkadaşı Sean Stone’nin birkaç Türkiye’ye geldiğini söyleyen Dormi, “Türkiye’ye gelme kararı aldıktan sonra arkadaşlarım beni endişelendirmeye başladılar. Daha sonra Türkiye’ye birkaç kez gelen Sean Stone bana buranın kesinlikle kötü bir yer olmadığını söyledi. Hatta Türkiye’nin dünyada gidilmesi gereken en güzel yerlerden biri olduğunu da anlattı ve buraya gelmemde hiçbir sakınca olmadığını söyledi. Ben buraya geldikten sonra sosyal paylaşım sitelerinde birçok fotoğraf paylaştım. Buranın güzelliğini gören arkadaşlarım ve hayranlarım önyargılarında hatalı düşündüklerini anladılar. Birçok arkadaşım da buraya tatile gelmek istediğini bana söylediler” dedi.

islamofobi--(18)-001.jpg

DÜNYAYA GERÇEKLERİ ANLATACAĞIZ

İslamofobi filminin yapımcısı Harun Sevimli İslam dininin güzelliklerini tüm dünyaya anlatmayı amaçladıklarını söyledi. İslamofobi’nin Türkiye ve İslam dini üzerindeki etkisini anlatan Harun Sevimli, “Dünya’nın birçok yerinde İslam dinine karşı yapılan bir algı operasyonu var. Özellikle Türkiye’de oynanan oyunlar 1963 yılında vizyona giren Arabistanlı Lawrance, Gece Yarısı Ekspresi gibi birçok film ülkemiz ve İslam dünyası üzerinde kötü etkiler yaptı. Bizde bunlara karşı senelerdir bir plan yapıyorduk. Bu konuda Hollywood’daki bazı yapımcı arkadaşlarımızla iletişime geçtik. Bu konuda derin araştırmalar yaptık. Türkiye olarak bu konuda büyük eksikliklerimizin olduğunu fark ettik. Anadolu’ya ve İslam dünyasına özgü güzel hikayeler dünyaya anlatılamıyor. Türkiye olarak da kendi hikayelerimiz dünyaya anlatamıyoruz sadece kendi içimizde kalıyor. Bu hikayelerimizi anlatamadığımız gibi Türkiye üzerinde oynanan oyunları da kimseye anlatamıyoruz. Bunların bilinmesi için de filmdeki karakterlerimizi 12 ülkeden seçtik. Buradaki oyuncularımız 12 ülkenin önemli ve ünlü oyuncuları olarak belirledik. 12 ülkenin arasında, İspanya, Ermenistan, İtalya, Amerika ve stratejik önemi olan birçok ülkenin ünlü oyuncuları bulunuyor. Birçok ülkeden oyuncu olması da filmin dünyada yayılma etkisini hızlandıracak ve istediğimiz kitleye ulaşmış olacağız.  Amerika’dan da Adam Dormi’yi çağırdık ve kendisi de bizi kırmayarak kabul etti” dedi.

islamofobi--(1).jpg

FİLM SEKTÖRÜMÜZ ZAYIF

Film sektörü Türkiye’de istenilen seviyelere ulaşamadığından yakının sevimli, batılı film şirketlerinin bir filmden 500 milyar dolar kazanç elde ederken Türkiye’de 5 milyon dolar kazanç elde edildiğinin altını çizdi. Türkiye’de bu durumun son bulması gerektiğini söyleyen Sevimli, “Bu kuralı biz kırmak istiyoruz ve Türkiye’den de güzel bir film çıkarmayı amaçlıyoruz. Türk ve Osmanlı kültüründe hayat hikayesi yapılacak birçok örnek insan var. Bu insanların filmi yapılırken sadece Türk oyunculardan olması, filmin ülke dışında etkisini azaltır.

islamofobi--(23).jpg

KENDİMİZİ TANITAMIYORUZ

Türkiye’de PR eksikliğinin olduğunu dile getiren Sevimli , “Bizler yurt dışında yaşadığımız için Türkiye’nin oralarda eksik tanıtıldığını daha güzel görebiliyoruz. Amerika’daki Yunanlılar, Türk baklavalarını ve yemeklerini kendi ülkelerinin ürünleri olarak tanıtıyorlar. Halbuki onların orijinali Türk kültürüne aittir. Sadece yemeklerimiz değil Türk tarihi, kültürü ve yaşam şekli olarak da tanıtımda zayıf yönlerimiz var. Bunların yanında Türk milleti olarak kendimizi tanıtamadığımız gibi bizleri oralarda kötü olarak tanıtmaya çalışıyorlar” şeklinde konuştu.

Aslen Gaziantepli olan Amerikan vatandaşı Yapımcı Harun Sevimli, San Francisco’da faaliyet gösteren Amerturk, Inc. Şirketinin sahibi.  2010 yılında film endüstrisindeki ilk yatırımını yapan Harun Sevimli, Dünya çapında birkaç filmin yapımında imzası bulunuyor

islamofobi--(19).jpg

GERÇEK İSLAM ANLATILACAK

Yönetmenliğini Ömer Sarıkaya'nın yaptığı filmin orijinal ismi 'Islamophobia' olarak belirlendi.  , 12 ülkeden ünlü oyuncuların yer aldığı yapıtta  Jean-Claude Van Damme, Adam Dormi, Hripsime Sargsyan, Julia Helbich gibi önemli oyuncular maddi karşılık beklemeden gönüllü rol alıyor. Filmin Türkiye ayağı ise Antalya ve Konya’da çekilecek. Filmde İslam dinin hoşgörü ve merhamat dini olduğunu anlatmaya çalışılıyor. Bunların yanında Türkiye’nin de güzellikleri filme yansıtılacak. Filmden elde edilecek gelirlerin tamamı insanı yardımlarda kullanılacak. Film, 2018'in sonuna doğru vizyona girecek. Filmin ana konusu ise, Bosna'da dünyaya gelen ve babası Hristiyanlar tarafından öldürülen 6 yaşındaki Omar'ın Müslüman olan annesiyle Avrupa'ya göçü ve burada 'İslamofobi' üzerine yaşadıkları zorlu hayatın konu ediliyor. Servet R. Çolak – Memleket

islamofobi--(10).jpg