“İslâm’ın savaş ahlâkına dünya henüz ulaşamadı”

“İslâm’ın savaş ahlâkına dünya henüz ulaşamadı”

HİSDER’de ‘Bir Başka Açıdan Siyer’i anlatan ve Müslümanların Peygamber anlatımlarındaki yanlışlarını dile getiren Prof. Dr. Mehmet Azimli, “Hz. Peygamberin savaş ahlâkına dünya henüz ulaşamamıştır” dedi

 

 

Hikmet İlim ve Sanat Derneği’nin bu haftaki Pazartesi Sohbetleri’nde, “Bir Başka Açıdan Siyer” konusunu ele alan Hitit Üniversitesi İlâhiyat Fakültesi İslâm Tarihi ve Sanatları Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Azimli, “Benim kanaatime göre Hz. Peygamber dünyanın en mazlum insanıdır. Hz. Peygamber kadar hayatı tahrip edilen, olduğunun tersine aktarılan başka bir insan zor bulunur. Bu işi yapanlar da ne oryantalistler, ne masonlar falan değildir. Bu işi yapanlar Müslümanlardır. Allah’ın nazil ettiği Kur’an’ı tahrip edemeyen Müslümanlar peygamberin hayatını çok iğdiş etmişlerdir. ” dedi.

“islâm’in-savas-ahlâkina-dunya-henuz-ulasamadi”-(1).jpg

PEYGAMBER KUL (İNSAN) BİR PEYGAMBERDİR

Meram Uluslararası Gençlik Akademisi’nde gerçekleştirilen sohbette Prof. Dr. Mehmet Azimli, Kur’an-ı Kerim’de bir beşer gibi anlatılan Hazret-i Peygamberin hayatının Müslümanlar arasında hiç de beşer gibi anlatılmadığını ifade ederek şu hadisi hatırlattı: “Hıristiyanların İsa’yı yücelttiği gibi beni yüceltmeyin” diyor. Bizim peygamberimiz, Kur’an’ın bize öğrettiği peygamber kul bir peygamberdir. İnsan bir peygamberdir. Beşer bir peygamberdir. Beşer gibi tepkiler veren bir peygamberdir. Hz. Peygamberi Kur’an-ı Kerim bizim gibi yiyen, içen, ağlayan, sevinen bir peygamber profilinde anlatıyor. Peygamber de böyleydi aslında. Evlendi, boşandı, galip geldi, mağlup oldu, sevindi, ağladı, yaralandı, yanlış yaptı” diyerek Mücadele suresinde geçen Hz. Peygamberle bir kadın arasında geçen tartışmayı anlattı.

“islâm’in-savas-ahlâkina-dunya-henuz-ulasamadi”-(4).jpg

PEYGAMBERİN SAVAŞ AHLÂKINA DÜNYA HENÜZ ULAŞAMADI

İlk siyer kitabını İbni Sa’d’ın yazdığını kaydeden Prof. Azimli, Kur’an’da peygamber hayatının örnek olacak bir hayat olarak anlatıldığını, bazı Müslümanların yaptığı gibi havada uçan, suda yürüyen, sürekli mucize gösteren bir peygamber olmadığına dikkat çekti.

“Dünyaya örnek olsun diye gelen son Nebî’nin örnek alınacak hayatı, toplumsal ilişkileri, insanlarla olan ilişkileri, eşleriyle olan ilişkileri, insanlara tavrı, barış ahlâkı, savaş hukuku nasıldı? Bunların hiçbirini görmüyoruz” şeklinde sorular yönelten Azimli, şu ifadelere yer verdi: “Savaşa girdiğimiz için söylüyorum. Hz. Peygamberin savaş ahlâkına dünya henüz ulaşamamıştır. Şam’a doğru ilk gönderdiği orduya şöyle diyor: “Kadınları öldürmeyin, çocukları öldürmeyin, yaşlıları öldürmeyin, manastıra sığınan rahiplere dokunmayın, ağaçları kesmeyin, ekinleri yakmayın. Siz sadece sizlerle savaşan askerlerle savaşın” diyor. Biz peygamberi örnek alacaksak bu yönlerini örnek almalıyız.”

“islâm’in-savas-ahlâkina-dunya-henuz-ulasamadi”-(2).jpg

FOTOĞRAFI DOĞRU VE NET ÇEKELİM

“Siyeri Başka Okumak” adlı kitabından dolayı çok zulme uğradığını ve Diyarbakır’daki üniversitede siyer derslerinin elinden alındığını belirten Azimli “Sınıfın birinde Hz. Peygamber Mekke’den kaçarak Medine’ye sığındı dedim diye bana soruşturma açıldı. Niye? Kaçtı dedim diye. Hâlbuki en büyük zulmü onu dışlayarak, öteleyerek yapıyoruz. Biz dinin peygamberini böyle anlatmaya devam edelim bir sonraki nesil ya ateist olur, ya deist olur. Korkmayalım dinimizden. Herşeyi anlatalım, çekinmeyelim. Peygamberi doğru dürüst anlatalım” dedi. Tarihin övgü temelli, yüceltme temelli olarak anlatılamayacağını belirten Azimli, “Tarih denen şey olduğu gibi fotoğraf çekmektir. Ama biz siyerde ve İslâm tarihinde şunu yapıyoruz: Doğru dürüst fotoğraf ekmiyoruz. Benim fotoğrafımı olduğu gibi çekerseniz yüzümdeki ben de o fotoğrafta görülür. Ama fotoshop yaparsanız güzelleştirirsiniz, şuraya bir şey eklersiniz, beni silebilir ve daha güzel hale getirebilirsiniz. Biz siyerde ve İslam tarihinde hep fotoshop yapıyoruz. Hoşumuza gitmeyen şeyleri sümenaltı yapıyoruz, hep güzel şeyleri ön plana çıkaralım istiyoruz. Böyle tarih olmaz. Bu tarihten ibret de alınmaz, bu tarih hiçbir şeye de yaramaz. Böyle bir siyer öğrenmeye de gerek yoktur.” dedi. Soru-cevap kısmında, kendisine sorulan çok sayıda soruları da cevaplandıran Prof. Dr. Mehmet Azimli’ye, dernek adına teşekkür plaketini ise Mehmet Ali Sakman ile Ahmet Ünlü beraber takdim ettiler.